Retete Culinare Salate De Casa Traditionale Reteta Salata De Boeuf Cu Carne De Vita Legume Si Maioneza
Ce
retete culinare mai gatim de Craciun si Anul Nou. Cel mai popular preparat
romanesc pentru aproape orice ocazie sau eveniment este Salata de Boeuf. Cum se
face cea mai buna si mai simpla Salata Boeuf pentru masa de Revelion urmareste
reteta mea.
Ingrediente
Salata de Boeuf
-500 g carne de vita (rasol de vita)
-200
g mazare congelata
-5
cartofi
-10 morcovi
-1
telina mica
-2 bucati pastarnac
-1 borcan gogosari murati
-1 borcan castraveti in otet
-5
linguri pline de maioneza
-1 lingura mustar Dijon
-sare si piper macinat dupa gust
-2-3 crengute de patrunjel verde pentru ornat
-1 lingura mustar Dijon
-sare si piper macinat dupa gust
-2-3 crengute de patrunjel verde pentru ornat
Mod
de preparare Salata de Boeuf traditionala
Modul de preparare este foarte simplu, din ingredientele de mai sus iese o forma de tort aproape plina cu diametrul de 22 cm, cum se procedeaza pas cu pas:
Modul de preparare este foarte simplu, din ingredientele de mai sus iese o forma de tort aproape plina cu diametrul de 22 cm, cum se procedeaza pas cu pas:
-se
spala rasolul de vită sub jet de apa rece si se pune la fiert in apa suficienta
iar cand acesta incepe sa fiarba se spumeaza,
-in
acest timp se curata toate legumele si se spala bine sub jet de apa rece,
-dupa
aproximativ 60 minute se pun toate legumele intregi in afara de mazare sa
fiarba alaturi de carne,
-dupa
15 minute se incearca periodic legumele iar cand acestea sunt fierte se scot intr-un
castron sa se raceasca, apoi se taie cubulete mici,
-separat
se pune si mazarea congelata sa fiarba in apa care clocoteste, iar cand aceasta este
fiarta se scurge de apa si se amesteca cu celelalte legume taiate cubulete,
-se
verifica carnea si daca este fiarta se scoate din zeama, se lasa putin la racit apoi se taie si ea
cubulete mici si se amesteca in legumele taiate cubulete,
-gogosarii
si castravetii murati se scurg de zeama presandu-i usor in palma, se taie si ei cubulete mici si se
amesteca in compozitia de carne cu legume,
-se
prepara o maioneza proaspata (reteta este mai jos) si se adauga cateva linguri in compozitia de carne
si legume, maioneza se pune doar atat cat sa lege cubuletele de carne si legume intre ele,
-la final se
potriveste de sare si se adauga piper negru macinat dupa gust si mustar Dijon care o sa dea o aroma si un gust deosebit salatei, se amesteca bine fara a o terciui,
-compozitia
de Salata de Boeuf se asaza in platouri sub diferite forme si se orneaza prima data cu un strat
subtire de maioneza, apoi se decoreaza cu moturi de maioneza, frunzulite de patrunjel
verde, legume taiate feliute sub diverse forme, oua fierte tari, castraveti si gogosari in otet, etc,
-se
pastreaza la rece si se serveste ca un aperitiv rece fiind de mare efect
oricand.
Alte retete traditionale romanesti pentru masa de Sarbatori: piftie de porc, sarmale de porc, carnati de porc, cozonac pufos.
Alte retete traditionale romanesti pentru masa de Sarbatori: piftie de porc, sarmale de porc, carnati de porc, cozonac pufos.
Pofta
Buna!
Cate ceva despre Salata de Boeuf
Salata
de Boeuf este un fel de mancare traditional romanesc, este servit ca felul
intai sau ca un aperitiv in diferite ocazii festive. Mai poate fi servit dupa
gust si ca un fel de mancare principal, ca o salata sau ca o gustare, ca o garnitura la o friptura de carne rece sau calda sau langa un gratar de carne. In
Bucataria Romaneasca acest preparat culinar este intalnit cel mai des de
Revelion atunci cand toti romanii sarbatoresc trecerea dintre ani avand pe
mesele lor alaturi de alte bunatati si un platou cu salata de boeuf.
Preparate
asemanatoare se mai gasesc si in Bucataria Ruseasca denumit "Salata Ruseasca", in
Bucataria Franceza denumit "Salade Russe", in Bucataria Spaniola denumit "Eusaladilla
Russa", insa toate retetele tragandu-se si avand radacini in reteta
originala adiaca in "Salata Olivier". In
Gastronomia Romaneasca acest aliment se imparte in doua mari categorii, Salata
de Boeuf cu carne si Salata de Boeuf fara carne adica de post numindu-se foarte
simplu Salata de Boeuf de post.
Salata
de Boeuf cu carne. Sunt multe retete impartindu-se in functie de soiul carnii
folosite, poate fi Salata de Boeuf cu pui, Salata de Boeuf cu carne de porc, Salata de Boeuf cu carne de curcan, Salata de Boeuf cu carne de vita asa cum este reteta originala. De obicei Salata de Boeuf are in compozitie ingrediente clasice, adica: carne (pasare, porc, vita), legume colorate (mazare, cartofi, morcovi), legume albitura (telina,
pastarnac, patrunjel radacina), acrituri sau muraturi (castraveti si gogosari murati), in unele
regiuni se mai adauga dupa gust: oua, organe de porc, masline. Carnea si legumele
fierte si taiate cubulete se amesteca cu acriturile taiate la fel cubulete si
maioneza atat cat sa lege compozitia. Se orneaza dupa imaginatie cu feliute de oua fierte
in special albusuri, bucatele de castraveti si gogosari murati,
masline, verdeata proaspata, etc.
Salata
de Boeuf de post. Acest preparat de post se serveste si se mananca in special
in perioadele de post. Se prepara foarte simplu si usor din legume fierte, ciuperci fierte si
taiate cubulete amestecate cu cubulete de castraveti si gogosari in otet, iar
maioneza clasica cu oua se inlocuieste cu o maioneza de post preparata din telina
sau cartofi fierti frecati cu ulei fiind o maioneza excelenta. Aceasta salata de post se
orneaza la fel ca salata de dulce cu legume fierte, cubulete de muraturi si frunze
de verdeata proaspata.
Cum se face rapid o maioneza de post, se fierb cateva bucati de telina sau cartofi, iar cand sunt fierte se lasa sa se raceasca pana sunt caldute apoi se mixeaza cu mixerul adaugand treptat ulei pana la consistenta dorita, la final se potriveste gustul de sare si se adauga putin piper, zeama de lamaie si mustar si se mai mixeaza putin.
Cum se face maioneza clasica cu oua, eu prepar intodeauna o maioneza la blender care este gata in maxim un minut, o maioneza de casa delicioasa, o maioneza perfecta gata in doar 60 secunde fara riscul de a se taie. Se pun in vasul blenderului ingredientele la temperatura camerei: un ou intreg, o lingurita mustar, jumatate lingurita de sare, zeama de la jumatate lamaie si 250 ml ulei. Se mixeaza la viteza cea mai mica mixand intai la fundul vasului pana cand maioneza incepe sa se formeze, apoi cu viteza mare si cu miscari circulare de jos in sus pana cand maioneza este gata.
Cum se face rapid o maioneza de post, se fierb cateva bucati de telina sau cartofi, iar cand sunt fierte se lasa sa se raceasca pana sunt caldute apoi se mixeaza cu mixerul adaugand treptat ulei pana la consistenta dorita, la final se potriveste gustul de sare si se adauga putin piper, zeama de lamaie si mustar si se mai mixeaza putin.
Cum se face maioneza clasica cu oua, eu prepar intodeauna o maioneza la blender care este gata in maxim un minut, o maioneza de casa delicioasa, o maioneza perfecta gata in doar 60 secunde fara riscul de a se taie. Se pun in vasul blenderului ingredientele la temperatura camerei: un ou intreg, o lingurita mustar, jumatate lingurita de sare, zeama de la jumatate lamaie si 250 ml ulei. Se mixeaza la viteza cea mai mica mixand intai la fundul vasului pana cand maioneza incepe sa se formeze, apoi cu viteza mare si cu miscari circulare de jos in sus pana cand maioneza este gata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu