Retete Culinare Gogosi Pufoase Simple Cu Lapte Reteta Traditionala De Casa Dobrogeana
Un
preparat de brutarie si patiserie tare gustos, indragit si apreciat de toata
lumea de la mic la mare este gogoasa. Acest aliment din bucataria romaneasca
foarte simplu si usor de preparat se poate servi atat ca un desert, gustare,
sau oricand este pofta de ceva dulce si bun.
Gogosile merg servite atat calde cat si reci alaturi de bomboane sau cuburi de ciocolata, o cana de ceai, lapte sau cafea la un mic dejun reprezentand un fel de mancare rapid si consistent care chiar tine de foame.
Gogosile merg servite atat calde cat si reci alaturi de bomboane sau cuburi de ciocolata, o cana de ceai, lapte sau cafea la un mic dejun reprezentand un fel de mancare rapid si consistent care chiar tine de foame.
Gastronomia
romaneasca este bogata in multe varietati de gogosi (retete de gogosi), de la gogosi simple sau
gogosi de post facute cu aluat de paine (scovergi), pana la gogosi umplute sau
gogosi glazurate (gogosi americane). Aluatul gogosilor difera si el, se pot
face dupa cum am spus cu aluat de scovergi (paine), cu aluat de cozonac (gogosi
cu lapte si oua), gogosi cu drojdie si iaurt numite gogosi cu lingura
(nalangate). Ele pot fi prajite in grasime sau coapte la cuptor.
Forma
obisnuita si cea mai des intalnita a gogosilor este cea rotunda, dar astazi ele se gasesc in
aproape toate formele si dimensiunile, de la gogoasa clasica de marime medie numita si gogosica (gogosele) pana la gogoasa mare sau gogoasa uriasa numita si gogoasa infuriata, de la gogosi
inelus (gogosi in forma de inel) pana la nalangate (gogosi cu lingura).
Umplutura
pentru gogosile umplute poate varia in functie de preferinta, gogosile se pot
umple cu ciocolata, fineti, gem, dulceata, magiun, iar la exterior se pudreaza cu zahar pudra facand exceptie gogosile glazurate care sunt stropite cu glazura
de ciocolata alba sau neagra.
Cum
facem niste gogosi fragede, pufoase si aromate o sa explic pas cu pas in
urmatoarea reteta, pentru aproximativ 30 gogosi sunt necesare urmatoarele ingrediente.
Ingrediente
gogosi
-800
g faina alba
-1
cub drojdie 50g (Secretul Bunicii)
-2
oua
-2
pliculete zahar vanilat
-300ml
lapte
-¼
lingurita sare
-1
lingurita zahar tos
-coaja
rasa de la o lamaie
-100g
zahar pudra
-500ml
ulei pentru prajit
Mod
de preparare gogoși (gogoașă)
Gogosile sunt preparate dintr-un aluat dospit prajit in ulei, cum se procedeaza. Intr-un
castron mare punem drojdia faramitata si zaharul tos, dupa care o dizolvam cu
putin lapte caldut si o lasam sa creasca. Dupa ce drojdia a crescut adaugam laptele caldut,
doua linguri de ulei, un praf de sare, zahar vanilat si ouale batute spuma. Amestecam totul
si adaugam treptat faina cernuta pana cand obtinem un aluat elastic pe care-l
framantam pe blatul de lucru presarat cu faina pana cand acesta nu se
mai lipeste. Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam la crescut pana cand isi
mareste volumul.
Dupa
ce aluatul a crescut, presaram blatul cu faina si il intindem cu un sucitor sub
forma unei foi mai groase. Luam o forma de cerc rotunda care poate fi o cana sau un cerc de hamburger si portionam aluatul.
Lasam gogosile formate sa mai creasca putin pe masa pana cand pregatim zaharul pudra
si o cratita cu ulei in care vom praji gogosile.
Cand uleiul s-a incins punem pe rand gogosile la prajit si le intoarcem pe ambele parti pana cand sunt frumos rumenite, dupa care le scoatem cu o spumiera si le lasam putin sa se scurga de ulei. Prajim mai multe gogosi si apoi le pudram pe toate cu zahar pudra pe ambele parti si le asezam frumos pe un platou.
Cand uleiul s-a incins punem pe rand gogosile la prajit si le intoarcem pe ambele parti pana cand sunt frumos rumenite, dupa care le scoatem cu o spumiera si le lasam putin sa se scurga de ulei. Prajim mai multe gogosi si apoi le pudram pe toate cu zahar pudra pe ambele parti si le asezam frumos pe un platou.
Gogosile
se mananca calde, fierbinti chiar, dar sunt bune si dupa ce s-au racit. Gogosi pufoase,
dulci, moi si parfumate, un desert minunat pe care nu cred sa este cineva care
sa nu-l fi incercat vreodata si care sa nu se fi bucurat de savoarea lor.
Gogosi cu lapte, desertul copilariei, desertul de week-end facut acasa in bucatarie care ne bucura oricand. Alte retete de deserturi si dulciuri de casa cu specific romanesc si aici.
Gogosi cu lapte, desertul copilariei, desertul de week-end facut acasa in bucatarie care ne bucura oricand. Alte retete de deserturi si dulciuri de casa cu specific romanesc si aici.
Pofta
Buna!
Cele mai bune gogoși pe care le-am făcut! Multumesc
RăspundețiȘtergereCu placere, ma bucur!
Ștergere