Retete Culinare Suberec Cu Carne Reteta Traditionala De Casa Dobrogeana
Un
preparat culinar foarte gustos imprumutat din bucataria turceasca si tatareasca
este urmatoarea reteta de placinta cu carne cu specific dobrogean numita suberek (suberec), foarte indragita si des preparata in bucataria dobrogeana in special de
comunitatile turcesti si tataresti din aceasta zona si care s-a raspandit rapid in bucataria romaneasca.
Reteta traditionala de suberec se prepara cu carne de oaie (suberec de oaie) sau cu carne de vita (suberec de vita), dar suberekul merge facut si cu ce carne ne place de exemplu cu carne de porc (suberec de porc), cu carne de curcan (suberec de curcan), cu carne de pui (suberec de pui), cu legume (suberec cu legume), sau cu soia (suberec de post), etc.
Modul
de preparare al suberecului este foarte simpla, suberecul traditional este
facut dintr-un aluat nedospit preparat doar din faina si apa si cu o umplutura de
carne tocata aromata cu multa ceapa si condimente, sau cu o umplutura de branza
(suberec cu branza), forma finala fiind asemanatoare cu o branzoaica dar putin
arcuita dandu-i un aspect de semiluna, apoi prajita in grasime, iar pentru un suberek reusit cantitatea de carne si ceapa trebuie sa fie egala.
Cum se face un suberek bun ca la mama acasa urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru aproximativ 12-14 suberece, depinde de marimea lor. Reteta video este si pe YouTube aici.
Ingrediente
pentru umplutura de carne
-250-300g carne tocata
(oaie, vita, manzat, porc, pui, amestec)
-2 cepe mari (300g)
-½ lingurita piper macinat
-½ lingurita sare
-½ lingurita menta
macinata
Ingrediente
pentru aluat de suberek
-1
cana apa
-2
cani faina
-¼
lingurita sare
-ulei
de floarea soarelui pentru prajit
Mod
de preparare suberec
-mai
intai se pregateste carnea ca sa aiba timp sa-si ia gust, intr-un castron se pune
carnea tocata si se adauga ceapa taiata cat mai marunt, sare, piper si menta
dupa gust, se amesteca bine si se pastreaza compozitia la rece in frigider timp de 30
minute, optional se poate adauga si putin marar pentru un plus de aroma,
-in
acest timp se pregateste aluatul pentru suberek astfel, in alt castron se pune apa rece, se adauga putina sare si apoi faina treptat amestecand pana cand se
obtine un aluat,
-se
framanta cu faina aluatul pana cand acesta devine elastic si nu se mai lipeste
de maini si de blat, apoi se lasa cinci minute sa se odihneasca,
-din
acest aluat se ruleaza un sul care se taie in 12-14 bucati egale, se presara blatul
de lucru cu faina din belsug apoi se ia o bucata de aluat, se modeleaza in
maini sub forma unei bile apoi se intinde pe masa cu sucitorul intr-o foaie cat mai subtire,
-se
foloseste drept etalon de marime pentru aluat un castronel mai mic care se pune
cu gura in jos peste aluat si apoi se taie in jurul lui cu un cutit obtinand un
cerc, se procedeaza la fel cu restul bucatilor de aluat,
-se
scoate carnea de suberec si se amesteca, se gusta si se potriveste gustul de sare si de piper tinand cont ca umplutura trebuie sa fie mai saratica si mai piperata pentru un suberec bun,
-se pun cate 1-2 lingurite de carne si se asaza intr-un strat subtire pe jumatate din suprafata cercului de aluat, lasand un centimetru pana la margine, se acopera umplutura cu cealata parte de aluat, se apasa bine marginile, apoi cu o furculita se face un model pe margine sigiland astfel si umplutura din interior,
-se pun cate 1-2 lingurite de carne si se asaza intr-un strat subtire pe jumatate din suprafata cercului de aluat, lasand un centimetru pana la margine, se acopera umplutura cu cealata parte de aluat, se apasa bine marginile, apoi cu o furculita se face un model pe margine sigiland astfel si umplutura din interior,
-se
proceaza la fel si cu restul de aluat, obtinand in final suberekurile cu carne gata
de prajit,
-intr-o
cratita sau o tigaie se pune ulei suficient sa se incinga apoi se pun cate doua suberekuri la prajit sau cate incap lejer in cratita, intarcandu-le usor pe ambele parti pana cand sunt usor rumenite,
-cand
s-au prajit se scot intr-o cratita tapetata cu servetele pentru a absorbi surplusul
de ulei si se acopera cu capac pentru a se aburi,
-se
lasa suberekurile la aburit timp de 20 minute sa se fragezeasca si sa se
inmoaie si apoi se pot manca, sunt foarte bune si gustoase, consistente si merg
foarte bine langa un iaurt gras de tara sau un pahar de vin bun,
pofta buna!
Suberec de casa, un fel de mancare si o gustare fara egal din gastronomia romaneasca, e nevoie sa mananci o singura data ca sa-ti placa sau sa-i simti mirosul inconfundabil ca sa te atraga, este un preparat de patiserie super bun gatit si acasa in bucatarie, moale, pufos, picant, aromat, placut condimentat, se prepara simplu si usor fiind o reteta rapida, alte retete traditionale romanesti, retete de patiserie aici.
Suberec de casa, un fel de mancare si o gustare fara egal din gastronomia romaneasca, e nevoie sa mananci o singura data ca sa-ti placa sau sa-i simti mirosul inconfundabil ca sa te atraga, este un preparat de patiserie super bun gatit si acasa in bucatarie, moale, pufos, picant, aromat, placut condimentat, se prepara simplu si usor fiind o reteta rapida, alte retete traditionale romanesti, retete de patiserie aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu