Retete Culinare Mancare De Fasole Scazuta In Paine Sau Iahnie Traditionala Romaneasca Reteta De Post
Mancare
de fasole sau iahnie de fasole, o mancare traditionala romaneasca gatita aproape
cu orice ocazie, este un preparat culinar gustos si foarte popular din
bucataria romaneasca care merge gatit atat fara carne (fasole de post) in
perioadele de post, dar si cu diverse sortimente de carne pentru atunci cand se mananca de dulce.
Sa
ne amintim cu placere de acest preparat gatit cu afumatura si gustul lui inconfundabil (fasole cu ciolan, fasole cu costita) sau cu carnati (fasole cu carnati) si servit
obligatoriu cu muraturi sau varza murata, devenind o traditie romaneasca ca
acest fel de mancare servit ca fel principal (felul doi) cu specific romanesc sa
se preparare si sa se serveasca si cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.
Cum
se face cea mai buna si mai gustoasa mancare de fasole de post traditionala urmareste reteta
mea simpla si usoara, pentru reusita gustului recomand ca fasolea sa fie
preparata la ceaun sau la cazan, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-6 portii de fasole scazuta.
Ingrediente mancare de fasole boabe
-500g
fasole boabe alba
-4
cepe normale
-2
morcovi tineri
-1
ardei gras
-4
linguri ulei
-2
linguri cu varf bulion
-2
lingurite faina
-1
lingurita zahar
-2 foi de dafin
-2 foi de dafin
-1
lingurita sare, boia de ardei si cimbru macinat
-½
lingurita piper macinat, marar si patrunjel uscat macinat
-patrunjel
verde pentru servit
-2l
apa pentru fiert
Mod de preparare mancare de fasole de post
-opareste
fasolea timp de cinci minute apoi las-o la inmuiat in apa proaspata de seara
pana dimineata, se pune apa mai multa deaorece fasolea o sa se umfle,
-a
doua zi ii schimbi apa si o oparesti din nou timp de cinci minute in apa
proaspata in care ai pus o lingurita de bicarbonat de sodiu, apoi spala bine fasolea in
mai multe ape deoarece o sa observi ca apa este tulbure,
-se
pune fasolea la fiert cu o ceapa tocata marunt si un morcov taiat cubulete, se
poate folosi o oala sub presiune pentru o fierbere mai rapida de jumatate de
ora sau o oala clasica cu capac pentru o fierbere mai indelungata de
aproximativ 90 minute,
-apa
se pune doar cat sa acopere boabele de fasole, se picura si putin ulei pentru a
fierbe mai repede, daca mai este nevoie pe parcursul fierberii se mai
completeaza cu apa, astfel in apa putina fasolea o sa fiarba mult mai repede,
-cand
fasolea este aproape fiarta se adauga restul de legume, adica celalalt morcov
si ardeiul gras taiate cubulete,
-intr-o
tigaie se incinge putin ulei si se face prajala de ceapa care o sa definitiveze gustul
mancarii, se pune ceapa taiata marunt cu o lingurita de sare si una de zahar si
se caleste inabusit pana cand aceasta devine sticloasa, se adauga pasta de
tomate si se amesteca bine, se picura putina apa iar dupa doua minute se
opreste focul,
-cand
bobul de fasole este moale si incepe sa se farame semn ca fasolea a fost
proaspata, se scoate din zeama daca este prea multa, se
adauga prajala de ceapa, faina dizolvata in putina apa rece, condimentele si
plantele aromatice dupa gust,
-se
amesteca bine mancarea si se continua fierberea timp de cinci minute, se mai
adauga bulion daca mancarea nu este suficient de colorata, se potriveste gustul de
sare si consistenta sosului dupa gustul fiecaruia adaugand supa de fasole sau apa daca
mai este nevoie,
-cand
mancarica de fasole este gata se opreste focul si se serveste calda cu
patrunjel verde tocat presarat deasupra, dar fiind o mancare de post merge
foarte bine servita si rece, sa nu uitam ca merge servita fasole in bol de
paine (chifle, painici de casa, paine la conserva),
-iahnia
de fasole merge de minune cu muraturi sau o salata de varza murata, o salata de
ceapa rosie, castraveti in otet, gogosari murati, etc. Alte retete traditionale
romanesti, retete de post si aici, Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu