Retete Culinare Pasca Fara Aluat Reteta Traditionala De Casa Dobrogeana Pentru Paste
Pregatirea
mielului, vopsirea oualelor si prepararea de Pască sunt strans legate din punct
de vedere religios reprezentand un intreg si avand o semnificatie aparte in Religia Crestina Ortodoxa cu
trimitere la Sarbatoarea Pascala. Biblia ne da de inteles clar ca Iisus Hristos care isi
accepta sacrificiul din dragoste pentru oameni reprezinta mielul, painea (pasca) rupta si
vinul rosu turnat reprezinta sacrificiul, iar ouale vopsite (ouale rosii)
reprezinta invierea si viata vesnica.
In
comparatie cu pasca traditionala evreiasca preparata simplu dintr-un aluat nedospit
facut din apa si cereale supranumita si painea saracilor, la noi in bucataria
romaneasca pasca traditionala romaneasca este o adevarata reteta de patiserie
preparata pentru Sfintele Pasti, este o prajitura si un desert, este un colac,
o placinta si un cozonac, diferind in functie de compozitia ei.
Pasca se prepara in ajunul Invierii de obicei in Joia din Saptamana Mare atunci cand se vopsesc si ouale. Pasca poate fi preparata cu aluat dospit sau cu aluat nedospit, se coace la cuptor si poate avea o forma rotunda amintind de coroana lui Iisus sau o forma dreptunghiulara simbolizand mormantul in care a fost asezat. Marginile de deasupra sunt ornate frumos cu aluat impletit iar in mijloc se modeleaza o cruce.
Aluatul este foarte gustos si hranitor, dulce si aromat. Compozitia de pasca romaneasca are oua, faina, unt, smantana, branza de vaci, zahar, stafide si esente (rom, vanilie), modelele de pasca variind in functie de gust si de zona unde este preparata ajungand sa fie gatita chiar si cu ciocolata.
Pasca este un preparat traditional romanesc gatit pentru Sarbatorile Pascale, se duce la biserica si se sfinteste si se serveste prima in Ziua Invierii Domnului.
Pasca se prepara in ajunul Invierii de obicei in Joia din Saptamana Mare atunci cand se vopsesc si ouale. Pasca poate fi preparata cu aluat dospit sau cu aluat nedospit, se coace la cuptor si poate avea o forma rotunda amintind de coroana lui Iisus sau o forma dreptunghiulara simbolizand mormantul in care a fost asezat. Marginile de deasupra sunt ornate frumos cu aluat impletit iar in mijloc se modeleaza o cruce.
Aluatul este foarte gustos si hranitor, dulce si aromat. Compozitia de pasca romaneasca are oua, faina, unt, smantana, branza de vaci, zahar, stafide si esente (rom, vanilie), modelele de pasca variind in functie de gust si de zona unde este preparata ajungand sa fie gatita chiar si cu ciocolata.
Pasca este un preparat traditional romanesc gatit pentru Sarbatorile Pascale, se duce la biserica si se sfinteste si se serveste prima in Ziua Invierii Domnului.
Un
preparat delicios, care nu necesita multa pricepere sau mult timp de pregatire
este urmatoarea reteta de pasca cu branza si smantana. Cum se face o pască simpla si
rapida de casa reusita urmareste reteta mea.
Ingrediente
pasca fara aluat
-500g
branza de vaci
-200ml
smantana
-100g
unt
-5
oua
-200g
zahar tos
-8
linguri faina (sau 4 linguri faina si 4 linguri gris)
-100g
stafide aurii
-1
pliculet zahar vanilat
-coaja
rasa de la 1 lamaie
-1
lingurita esenta de vanilie
-1
lingurita esenta de rom
-¼
lingurita sare
-zahar pudra sau fulgi de cocos pentru ornat
-zahar pudra sau fulgi de cocos pentru ornat
Mod
de preparare pasca cu branza si smantana
-stafidele se pun la inmuiat in apa calduta si esenta de rom,
-ouale se separa albusuri de galbenusuri,
-intr-un bol punem galbenusurile, adaugam putina sare, zahar vanilat si zahar tos
dupa care le mixam bine pana cand zaharul s-a topit si compozitia se albeste si
si-a marit volumul,
-topim
untul care trebuie sa fie caldut apoi il adaugam peste galbenusuri si le mixam impreuna,
-adaugam
deasupra branza dulce, smantana, esenta de vanilie si stafidele bine scurse de
zeama si amestecam usor compozitia cu o spatula,
-peste
compozitia obtinuta adaugam treptat faina pana cand este incorporata complet,
-separat
mixam albusurile pana devin spuma si apoi le incorporam treptat in compozitie,
-intr-o
forma rotunda cu diametrul de 20-22cm tapetata cu hartie de copt asezam compozitia de pasca si o nivelam frumos,
-coacem
pasca in cuptorul preincalzit la 180 grade si o lasam sa se coaca aproximativ
50-60 minute,
-dupa
ce pasca s-a copt o lasam in cuptor sa se raceasca in voie si apoi o scoatem
din tava, o ornam dupa gust cu nuca de cocos si o taiem cand este rece,
-pasca se pastreaza la frigider si se serveste rece sau la temperatura camerei, se serveste alaturi de oua rosii si vin rosu de butuc reprezentand primul fel de mancare de Paști.
-pasca se pastreaza la frigider si se serveste rece sau la temperatura camerei, se serveste alaturi de oua rosii si vin rosu de butuc reprezentand primul fel de mancare de Paști.
Pasca
de casa cu branza si smantana, un preparat traditional romanesc specific
sarbatorilor de Paște. Pasca cu branza si smantana, un preparat dulce, aromat,
cu un gust divin, cu textura moale si cremoasa de branza dulce si stafide, care
te va cuceri pe loc si de care nu te vei satura prea usor. Alte retete de Pasti si aici sau cum se pregatesc ouale pentru Pasti citeste aici. Pofta
Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu