Retete Culinare Chiftele Cu Carne De Porc Reteta Aperitive Traditionale De Casa Dobrogene
Un
fel de mancare imprumutat din bucataria turceasca si iraniana este urmatoarea
reteta de chiftele, un preparat culinar care poate fi servit atat ca o mancare gatita, cat si ca o gustare
rapida sau un aperitiv cald si rece. In bucataria romaneasca se prepara multe retete de chiftele,
ele pot fi chiftele cu carne sau chiftele cu legume (chiftele de post). La noi cele mai obisnuite se fac chiftele romanesti cu carne de porc, o delicatesa culinara des intalnita aproape in orice bucatarie, dar mai sunt chiftele dietetice cu carne de curcan (chiftele de curcan), chiftele de peste, sau cu orice alt fel de carne.
Chiftelele de porc (chiftelute de porc) se consuma ca atare cat timp sunt calde sau dupa ce s-au racit cu mustar, ketchup, branzeturi, salate, cartofi prajiti sau piure, sau merg rapid preparate marinate in sos tomat (chiftele marinate, chiftele cu sos). Ele au de obicei o forma rotunda in special cele mici servite ca aperitiv denumite chiftelute, sau cele mai mari cu o forma turtita sau alungita denumite in functie de zona, chiftele sau parjoale.
In compozitia lor se pune carne tocata, ceapa, usturoi, oua si paine, iar pe langa sare si piper se adauga obligatoriu marar verde care nu are egal in gustul si prepararea chiftelelor. In compozitia chiftelelor cu sos se poate omite usturoiul care se pune in sos.
Chiftelele de porc (chiftelute de porc) se consuma ca atare cat timp sunt calde sau dupa ce s-au racit cu mustar, ketchup, branzeturi, salate, cartofi prajiti sau piure, sau merg rapid preparate marinate in sos tomat (chiftele marinate, chiftele cu sos). Ele au de obicei o forma rotunda in special cele mici servite ca aperitiv denumite chiftelute, sau cele mai mari cu o forma turtita sau alungita denumite in functie de zona, chiftele sau parjoale.
In compozitia lor se pune carne tocata, ceapa, usturoi, oua si paine, iar pe langa sare si piper se adauga obligatoriu marar verde care nu are egal in gustul si prepararea chiftelelor. In compozitia chiftelelor cu sos se poate omite usturoiul care se pune in sos.
O
reteta traditionala romaneasca cu carne de porc este urmatoarea reteta de chiftele de porc foarte
gustoase si apetisante. Cu urmatoarele ingrediente vom obtine 50-60 chiftelute mici
(chiftelute rotunde) pentru aperitiv sau 25-30 chiftele normale (chiftele
turtite), urmareste reteta mea pentru niste chiftele reusite ca la mama acasa.
Ingrediente chiftele traditionale de porc
-1
kg carne tocata de porc slaba (pulpa sau spata)
-3
oua
-2
cepe mari
-4
catei de usturoi romanesc
-1
legatura marar verde mare
-3
felii de paine
-1
lingurita de sare
-½
lingurita piper negru macinat
-½
lingurita cimbru macinat (optional)
-2
linguri faina pentru tavalit chiftelele
-ulei
pentru prajit chiftelele
Mod de preparare chiftele de casa
-carnea cea mai buna pentru
chiftele este pulpa sau spata de porc care se poate cumpara gata tocata, dar
cel mai bine este sa luam bucata de carne intreaga proaspata si s-o tocam cu masina de tocat atunci
cand vrem sa pregatim chiftelutele,
-ceapa
se curata de coaja, se spala si apoi se toaca cat mai marunt,
-usturoiul
se curata de coaja si se zdrobeste bine la fel ca la mujdei,
-mararul
se spala si se taie marunt,
-painea de preferat mai veche se inmoaie in apa si se
stoarce bine, dupa care se faramiteaza sau se toaca impreuna cu carnea,
-intr-un
castron mare punem carnea tocata, ceapa, usturoiul, miezul de paine, mararul si
amestecam bine,
-condimentam
dupa gust cu sare, cimbru si piper iar la sfarsit spargem ouale deasupra si amestecam
bine continutul,
-lasam
amestecul pentru chiftele la frigider timp de 30 minute ca sa ia gust, apoi il scoatem de la frigider si il amestecam din nou, ne udam palmele cu putina apa si incepem sa modelam chiftelutele,
-daca
dorim chifteluțe pentru aperitiv le vom modela sub forma unor bilute mici rotunde,
-daca
dorim chiftele normale vom lua mai multa carne si le le vom modela rotunde sau ovale
si usor turtite,
-dupa
ce am format chiftelutele si le-am asezat pe un fund de bucatarie punem o
tigaie cu ulei la incins si intre timp pregatim o farfurie cu faina,
-luam
cate o chiftea si o rostogolim prin faina pana cand este acoperita complet,
-procedam
asemanator cu o parte din chiftele si apoi le punem la prajit in tigaie,
-le
lasam pe o parte 1-2 minute si apoi le intoarcem si pe cealalta parte,
-prajim
chiftelutele pana cand sunt usor rumene, nu foarte prajite ca se usuca, ele
trebuie sa prinda o crusta la exterior de prajit dar interiorul sa ramana moale, aromat si gustos,
-cand
sunt gata, le scoatem intr-o farfurie pe un servetel pentru a absorbi surplusul de
ulei,
-procedam
asemanator cu restul chiftelutelor, sunt foarte bune calde dar si reci de la frigider.
Chiftelute
aperitiv, sau chiftele prajite gustoase si delicate, usor crocante la exterior,
moi si fragede in interior cu un gust usor dulceag, cu o aroma proaspata de marar
si carne gustoasa de porc, merg foarte bine atat fierbinti
cat si reci alaturi de o salata de boeuf, pate de ficat de casa si un platou de branzeturi, rosii chery
si ceapa verde, etc.
Chiftelele fierbinti merg foarte bine cu o garnitura de cartofi noi prajiti si o salata verde sau o salata de varza proaspata, langa un pahar de vin bun, natural de tara. Alte retete traditionale, retete de aperitive si aici.
Pofta Buna!
Chiftelele fierbinti merg foarte bine cu o garnitura de cartofi noi prajiti si o salata verde sau o salata de varza proaspata, langa un pahar de vin bun, natural de tara. Alte retete traditionale, retete de aperitive si aici.
Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu