Retete Culinare Clatite Simple Romanesti Umplute Cu Dulceata Reteta Deserturi Dulci Rapide De Casa
Clătite
(clătită) un preparat culinar renumit si tare gustos imprumutat cu succes din bucataria frantuzeasca denumit in functie de umplutura sa "crepes" sau "galette", gatit
foarte rapid acasa in bucatarie dintr-o compozitie facuta simplu si rapid doar din faina, oua si lapte, sub forma unei foi rotunde si subtiri de aluat coapte de obicei la tigaie.
Foaia de clatita (foi de clatita) obtinuta se umple dupa gust cu gem, dulceata, ciocolata, zahar, miere, inghetata, sos caramel sau branza dulce si este servita ca un desert, sau servita sub forma de gustare avand o umplutura de branza sarata, carne sau legume.
In functie de umplutura clatitelor in bucataria romaneasca exista multe specialitati de clătite, cateva exemple: clatite cu dulceata sau gem, clatite cu branza de vaci, clatite cu ciocolata, clatite cu inghetata, clatite brasovene, clatite cu legume, clatite cu carne, etc.
Urmareste reteta mea pentru niste clatite de casa reusite dar si pentru prepararea aluatului pentru clatite care este foarte simplu de realizat. Urmatoarele ingrediente sunt suficiente pentru un numar de 20 clatite subtiri, eu o sa le umplu cu dulceata de visine si dulceata de caise pentru ca asa imi plac dar fiecare poate alege umplutura preferata.
Foaia de clatita (foi de clatita) obtinuta se umple dupa gust cu gem, dulceata, ciocolata, zahar, miere, inghetata, sos caramel sau branza dulce si este servita ca un desert, sau servita sub forma de gustare avand o umplutura de branza sarata, carne sau legume.
In functie de umplutura clatitelor in bucataria romaneasca exista multe specialitati de clătite, cateva exemple: clatite cu dulceata sau gem, clatite cu branza de vaci, clatite cu ciocolata, clatite cu inghetata, clatite brasovene, clatite cu legume, clatite cu carne, etc.
Urmareste reteta mea pentru niste clatite de casa reusite dar si pentru prepararea aluatului pentru clatite care este foarte simplu de realizat. Urmatoarele ingrediente sunt suficiente pentru un numar de 20 clatite subtiri, eu o sa le umplu cu dulceata de visine si dulceata de caise pentru ca asa imi plac dar fiecare poate alege umplutura preferata.
Ingrediente
clatite romanesti
-2
oua
-200ml
lapte
-200ml apa minerala
-300g
faina
-½
lingurita sare
-1
lingura ulei pentru prajit clatitele
Mod
de preparare clatite traditionale
O
reteta delicioasa de ceva bun si dulce este urmatoarea reteta de clatite, cum procedam,
-intr-un
castron incapator spargem ouale si le batem spuma impreuna cu putina sare,
-adaugam
deasupra laptele si amestecam, apoi incorporam treptat faina,
-amestecam
bine compozitia formata cu un tel ca sa nu faca cocoloase si la final adaugam apa minerala,
-dupa ce amestecam bine trebuie sa obtinem o compozitie putin consistenta asemanatoare cu o
smantana potrivit de subtire,
-lasam
compozitia de clatite la frigider timp de jumatate de ora pentru a obtine niste clatite
pufoase,
-dupa
acest timp scoatem de la rece aluatul de clatite si il mai amestecam
potrivindu-i consistenta, la final el trebuie sa curga dar sa fie legat ca o
smantana moale,
-luam
o tigaie intinsa, o incingem bine si adaugam o picatura de ulei, apoi rotim tigaia
ca sa se intinda uleiul pe toata suprafata ei,
-folosim
un polonic mai mic si luam din compozitia de clatite si o turnam in tigaie, apoi rotim tigaia repede ca sa se acopere toata suprafata ei cu un strat subtire de aluat,
-potrivim
grosimea dorita a clatitelor, daca le dorim putin mai grosute atunci adaugam
putin mai mult din compozitie,
-coacem
clatita pe o parte, apoi o intoarcem si pe cealalta parte si o lasam sa se
prajeasca,
-cand
este gata o rasturnam pe o farfurie intinsa si o acoperim cu alta farfurie ca
sa ramana calda,
-cand
toate cele 20 clatite sunt gata punem pe fiecare cate 1-2 lingurite de dulceata si o intindem pana aproape de margine si le rulam sub forma de sul,
-putem
impaturi clatitele si sub alta forma, asemanatoare cu niste sarmale de exemplu, adica rulam putin
spre interior marginile din dreapta si din stanga, dupa care rulam clatita,
-un
alt mod de a impaturi clatitele este impachetatul acestora in patru, prin suprapunere
in doua si apoi nca o data,
-clatitele
se asaza frumos intr-un platou si se mai pot presara deasupra cu putin zahar pudra sau merg ornate si cu frisca, apoi se servesc calde dar si reci sunt foarte bune.
Clatite
moi si pufoase umplute cu dulceata de visine, foarte bune si gustoase preparate foarte des fiind un desert de weekend apreciat si asteptat cu nerabdare de toata lumea.
Clatite cu dulceata sau cu orice alta umplutura, crema nutela, fineti sau branza dulce si stafide, delicioase si aspectuoase care ne bucura cu armonia gustului si a aspectului sau minunat. Alte retete traditionale, retete de dulciuri si deserturi si aici. Pofta Buna!
Clatite cu dulceata sau cu orice alta umplutura, crema nutela, fineti sau branza dulce si stafide, delicioase si aspectuoase care ne bucura cu armonia gustului si a aspectului sau minunat. Alte retete traditionale, retete de dulciuri si deserturi si aici. Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu