Retete Culinare Mancare De Varza Murata Cu Rata La Cuptor Reteta De Casa Traditionala Dobrogeana
Rata
pe varza, o delicatesa culinara din bucataria romaneasca, o mancare gatita
romaneste din varza murata si carne de rata foarte simplu si usor de realizat.
Carnea de rata este dulce si grasa si merge de minune gatita cu varza acra,
rata se completeaza perfect din toate punctele de vedere cu varza calita iar
servita si cu mamaliguta este un deliciu culinar si nu are egal.
Cum
se face rata pe varza la cuptor urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru o tava de cuptor rotunda cu diametrul de 33 cm.
Ingrediente
rata cu varza murata la cuptor
-1 rata de 2 kg
-2
verze murate potrivite
-1
ceapa galbena normala
-2
linguri pasta de tomate
-200ml
apa
-1
lingurita rasa de sare grunjoasa
-2
foi de dafin
-½
lingurita piper negru macinat
-½
lingurita boia de ardei dulce
-½
lingurita cimbru macinat
-½
lingurita marar uscat macinat
-½
lingurita patrunjel uscat macinat
Mod
de preparare rata pe varza acra la cuptor
-rata
indiferent daca este o rata de curte sau cumparata proaspata sau congelata din supermarket se curata
de penele sau fulgii ramasi (tuleie), se parleste obligatoriu la flacara
aragazului si se spala bine sub jet de apa rece,
-varza
murata se gusta inainte si daca este prea sarata se spala sub jet de apa rece si se
tine intr-un vas acoperita cu apa la desarat timp de 15 minute, apoi se scurge
de apa,
-rața
bine scursa de apa se freaca cu putina sare grunjoasa in interior, i se taie
pielea in exces de la gat si burta, apoi se lasa timp de 10 minute sa intre sarea
in ea,
-in
acest timp se taie bucatile de piele cu grasime adunate de la rață in fasii si
se pun intr-o craticioara sau o tigaie incapatoare, se amesteca periodic si se
prajesc pana cand se rumenesc si isi lasa grasime (untura de rata),
-ceapa
se curata si se taie marunt, varza se taie pe jumatate si se curata de cotor
apoi se taie fideluta,
-cand
grasimea de rata este prajita rezultand niste jumari de rata delicioase se scot
din untura si se mananca imediat cat timp sunt calde fiind o gustare
extraordinara care te ajuta sa rezisti pana cand rata gatita dar si varza gatita este gata,
-in
untura incinsa se caleste ceapa la inceput pana cand devine sticloasa si incepe sa se
prajeasca, apoi se pune varza si se amesteca bine,
-se
condimenteaza dupa gust cu boia, cimbru, piper, dafin, marar si patrunjel, iar
dupa cinci minute se adauga bulion, se picura putina apa si se amesteca bine,
-rata
se baga la cuptor cu pieptul in sus pentru 10-15 minute la 220 grade ca sa se mai
topeasca de grasime, timp in care se caleste si varza,
-dupa
acest timp se rastoarna varza intr-o tava de cuptor si se niveleaza frumos, la
mijlocul tavii se face un cuib unde se asaza rata cu pieptul in jos si se da
tava la cuptor pentru jumatate de ora la 220 grade,
-apoi
se intoarce rata cu pieptul in sus si se amesteca varza care incepe deja sa se
rumeneasca, cu o lingura se poate umple rata cu varza daca se doreste, rata se
intoarce foarte simplu introducand o lingura de lemn in interiorul ei,
iar dupa inca un sfert de ora ar trebui sa fie rumena si gata
de mancat, se opreste focul si se lasa la cuptor timp in care se face mamaliga, asa arata rata cu varza dupa o ora.
Rata
cu varza, o mancare gatita in stil romanesc ca la tara, un fel de mancare si ceva foarte bun si
gustos din gastronomia romaneasca pe care nu-l poti refuza, iar servit cu
mamaliguta si un ardei iute iti reaminteste si te invata cum se mananca
traditional in tara noastra. Alte retete traditionale, retete cu rata aici sau
retete cu piept de rata aici, sau mancaruri cu carne aici. Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu