Retete Culinare Pentru Pastele Mortilor Sau Pastele Blajinilor Reteta Traditionala Dobrogeana De Casa
La
o saptamana dupa Invierea Domnului (Ziua de Pasti, Duminica Luminata) se
sarbatoreste Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor. Sarbatoarea are ca scop cinstirea
si pomenirea sufletelor celor adormiti si se praznuieste o data pe an in prima
luni dupa Duminica Tomii sau a opta zi dupa Pasti cand se intind mese in cimitire
si se cinsteste prin pomeni si rugaciuni amintirea celor decedati.
Pastele
Blajinelor este un prilej crestin ortodox de comemorare a rudelor decedate, este cea
mai importanta zi din an in care se pot pomeni mortii si de a le imparti si a le da
de pomana. In aceasta zi toti credinciosii merg la biserica si la cimitir la
mormintele celor decedati si se roaga pentru ei, se impart pachete cu oua
rosii, cozonaci si vin celor nevoiasi, dar se poate imparti si mancare gatita.
Ce
se da de pomana de Pastele Blajenelor si ce ar trebui sa contina un pachet de impartit
la cimitir. In primul rand se vopsesc oua rosii, se fac cozonaci si se desfac sticle de vin rosu de butuc, deci aceste trei preparate ar trebui sa se
regaseasca in fiecare pachet. Alaturi se mai pune o felie de paine, o felie de
branza, o rosie si un castravete, o bucata de carne cum ar fi de exemplu un gratar,
prajita sau pregatita snitel, drob de miel sau de pui, un fruct si o ciocolatica sau cateva bomboane, un coca cola, etc. In fiecare pungulita se pune obligatoriu o lumanare si un chibrit, se tamaie pungile desfacute pronuntand cu glas tare numele celor pentru care se imparte, apoi se leaga pungile si se duc la cimitir dar cand se imparte cuiva se dau desfacute.
Mai
merg impartite si alte preparate culinare usor de gatit pentru dat de pomana acasa in familie
sau intre vecini, trebuie sa tinem cont insa pentru cine impartim si ce
preferinte culinare au avut cei adormiti. Se imparte si felul intai dar si felul doi, dintre cele
mai des gatite mancaruri se poate imparti de exemplu o farfurie cu varza calita
cu carne de porc, pilaf cu carne de pui, tocanita de pui cu mamaliguta, ciorba
de pui sau de perisoare, un pafar cu apa, tuica de cazan, bere sau vin. Bineinteles oua vopsite de culoare rosie si felii de cozonac se impart si aici, etc. Mancarea se asaza pe o tava, se tamaiaza si se aprinde o lumanare alaturi pomenind numele celor pentru care se imparte mancarea, apoi se da de pomana.
E pacat ca in ziua de azi traditia impartirii preparatelor gatite de casa incepe sa dispara, mult mai multa lume cumpara si imparte produse de patiserie, preambalate, produse din comert gata preparate mai mult sau mai putin sanatoase. Pentru ziua de Pastele Blajinilor se vopsesc oua rosii (numai de culoare rosie), se face drob, cozonac si friptura exact ca in ziua de Paște, numai ca se inlocuieste carnea de miel pentru cine nu mai are cu carne de pui, curcan, porc, tot acum se mai fac si colive. Alte retete traditionale romanesti, retete de Paste si aici. Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat!.
E pacat ca in ziua de azi traditia impartirii preparatelor gatite de casa incepe sa dispara, mult mai multa lume cumpara si imparte produse de patiserie, preambalate, produse din comert gata preparate mai mult sau mai putin sanatoase. Pentru ziua de Pastele Blajinilor se vopsesc oua rosii (numai de culoare rosie), se face drob, cozonac si friptura exact ca in ziua de Paște, numai ca se inlocuieste carnea de miel pentru cine nu mai are cu carne de pui, curcan, porc, tot acum se mai fac si colive. Alte retete traditionale romanesti, retete de Paste si aici. Hristos a Inviat! Adevarat a Inviat!.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu