Retete Culinare Sarmalute In Foi De Vita Cu Carne De Porc Reteta Traditionala Dobrogeana De Casa Cu Iaurt
Un
preparat culinar din bucataria romaneasca traditionala este urmatoarea reteta
de sarmale gatite in stil romanesc si anume sarmale in foi de vita sau
sarmalute in foi de vita. Acest deliciu culinar servit cu iaurt sau smantana se
poate gati cu un amestec de carne tocata (carne mixta) sau cu un singur
sortiment de carne, cum ar fi carne tocata de porc, pui, curcan, vita sau oaie,
iar sarmalutele se pot infasura in foi de vita proaspete (frunze de vita) sau
foi de vita murate (frunze de vita la saramura).
Reteta
este foarte simpla de realizat, cum se fac niste salmale in foi de vita
gustoase urmareste reteta mea. Sarmalele in foi de vita se fac mai micute decat
cele in foi de varza, pentru aproximativ 50 sarmalute sunt necesare urmatoarele
ingrediente, reteta pentru sarmale in foi de varza este aici (sarmale cu carne de porc).
Ingrediente
sarmale de porc in foi de vita
-500g
carne de porc slaba tocata (pulpa de porc)
-60
frunze de vita proaspete sau conservate
-1
ceapa normala
-2
linguri rase orez
-2
linguri ulei
-2
linguri pasta de tomate
-500ml
bors acru sau apa
-½
lingurita sare, piper, cimbru macinat
Mod
de preparare sarmalute de porc in foi de vita
-se
pregatesc frunzele de viță de vie care daca sunt proaspete se oparesc timp de
doua minute in apa fiarta, se pune apa sa fiarba intr-o craticioara iar cand
aceasta incepe sa fiarba se opreste focul si se pun frunzele curatate de
codite,
-daca
frunzele de vita sunt de la saramura atunci se scot din saramura, se spala sub
jet de apa rece si se desfac frunza cu frunză, daca frunzele sunt sarate tare
atunci nu se mai adauga sare in compozitia sarmalelor,
-carnea
de porc mai slaba aleasa de la pulpa porcului daca nu este tocata atunci se toaca prin masina de tocat
carne, iar ceapa se curata si se taie marunt,
-acum
se prepara umplutura pentru sarmale, se incinge putin ulei intr-o craticioara
si se caleste la inceput ceapa pana devine sticloasa, se adauga sarea si se
amesteca periodic pana aceasta incepe sa prinda culoare,
-se
pune orezul si se amesteca bine, dupa doua minute se pune carnea tocata si se amesteca,
se condimenteaza dupa gust cu cimbru si piper negru macinat si se tine pe foc amestecand
periodic pana cand carnea se albeste,
-acum
se adauga bulion si se amestec abine compozitia dupa care se opreste focul si
se lasa umplutura sa se raceasca putin,
-se
pregateste o craticioara in care o sa se fiarba sarmalele si se tapeteaza
fundul ei cu frunze de vita,
-cand
umplutura este calduta si se poate lucra cu ea se incepe umplerea sarmalelor,
-se
ia cate o frunza de vita iar daca aceasta este prea mare se poate taia pe jumatate,
se asaza o lingurita de umplutura pe frunza si se ruleaza ca un rulou inchizand marginile
in interior rezultand o sarma,
-se
continua la fel pana cand se termina toata compozitia apoi se asaza in
craticioara tapetata sarmalutele unele langa altele in straturi iar la final se
acopera cu restul de frunze ramase,
-se
completeaza cu apa sau bors pana cand acestea sunt acoperite cu un deget si se
fierb la foc mic timp de 45 minute, pe timpul fierberii daca mai este nevoie se
mai adauga putina apa,
-sarmalutele
in foi de vita ies mai gustoase fierte in bors sau macar jumatate apa si
jumatate bors,
-dupa
acest timp se incearca periodic frunza de vita iar cand aceasta este fiarta se
opreste focul, se lasa cateva minute si se pot servi calde sau dupa ce s-au mai
racit,
-sarmalutele
de vita se pastreaza la rece iar cand sunt reincalzite sunt si mai bune, se
servesc cu iaurt sau smantana reci sau calde.
Sarmale
de vita traditionale, o mancare gatita din gastronomia romaneasca, un fel de
mancare si o reteta de sarmale mai dietetice decat reteta clasica de sarmale in
foi de varza, se mananca mult mai usor si se servesc cu paine proaspata alaturi
de un ardei iute si o bautura buna. Sarmalele se pot prepara atat pentru masa de Craciun sau de Paște, dar poate reprezenta si o mancare gatita pentru weekend sau pentru zile aniversare.
Alte retete traditionale, retete de sarmale si aici, sau cum se pun frunze de vita pentru iarna citeste aici. Pofta Buna!
Alte retete traditionale, retete de sarmale si aici, sau cum se pun frunze de vita pentru iarna citeste aici. Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu