Retete Culinare Pate De Ficat De Pui Reteta Traditionala De Casa Fara E-uri Si Consevanti
Un
preparat culinar gatit simplu si rapid si acasa in bucatarie foarte gustos si sanatos
este pateul de pui, pate de ficat sau
pate de ficat de pui. Cum se face pateul din ficat de pui urmareste reteta mea,
se prepara foarte rapid si poate fi servit intins pe paine proaspata sau
tartine de paine prajita ca aperitiv sau o gustare rapida la micul dejun sau folosit
la umplerea oualelor (oua umplute). O pasta de ficat asemanatoare se mai
prepara de Craciun sub forma de caltabosi.
Pateul merge servit alaturi cu ceapa verde, ceapa rosie, felii de rosie si ardei, salata verde, castraveti si gogosari murati si diferite branzeturi, este un fel de mancare pe care daca-l gusti macar o singura data o sa-l prepari mereu si n-ai sa mai cumperi pate din comert, acel pate la conserva care trebuie evitat. Pateul de casa contine minim 90% ficat iar restul de 10% este: ceapa, oua si unt sau sunca.
Pateul merge servit alaturi cu ceapa verde, ceapa rosie, felii de rosie si ardei, salata verde, castraveti si gogosari murati si diferite branzeturi, este un fel de mancare pe care daca-l gusti macar o singura data o sa-l prepari mereu si n-ai sa mai cumperi pate din comert, acel pate la conserva care trebuie evitat. Pateul de casa contine minim 90% ficat iar restul de 10% este: ceapa, oua si unt sau sunca.
Dar
ce este un pate, pateul este o pasta de ficat amestecata dupa gust cu diverse arome si condimente, se poate folosi dupa preferinta ficat de pui, porc, gasca, curcan, rata, iepure si
diverse sortimente de carne, se poate prepara pate de pasare, pate de porc, pate
de curcan, pate de gasca, pate de rata, pate de iepure sau un pate mixt cu mai multe feluri de ficat si carne amestecate. Dar pateul se mai poate face si de post, pate de post sau pate vegetal cum ar fi pate de ciuperci, pate de soia, pate de masline, pate de mazare, etc.
In functie de felul ficatului pateul poate iesi maroniu mai deschis la culoare sau maroniu mai inchis la culoare, dar gustul ramane acelasi, adica super bun! Pateul se pastreaza foarte bine la frigider, iar pentru ai mentine culoarea exterioara proaspata mai multe zile se poate unge cu un strat subtire de unt, daca nu se unge cu unt se va observa ca stratul exterior va oxida si se va innegri usor. Cum se face un pate de casa reusit ca la mama acasa mai poti citi si aici.
In functie de felul ficatului pateul poate iesi maroniu mai deschis la culoare sau maroniu mai inchis la culoare, dar gustul ramane acelasi, adica super bun! Pateul se pastreaza foarte bine la frigider, iar pentru ai mentine culoarea exterioara proaspata mai multe zile se poate unge cu un strat subtire de unt, daca nu se unge cu unt se va observa ca stratul exterior va oxida si se va innegri usor. Cum se face un pate de casa reusit ca la mama acasa mai poti citi si aici.
Ingrediente
pate de pui
-500g
ficat de pui
-2
cepe mari
-3
linguri ulei
-50ml
vin alb demisec
-2
oua mari
-1
lingurita sare grunjoasa
-1
lingurita rasa piper negru macinat
-50g
sunca afumata sau ulei sau unt
Mod
de preparare pate de ficat de pui
-se
curata si se spala ficateii de pui sub jet de apa rece, apoi se scurg bine de
apa,
-ceapa
se curata si se taie fideluta,
-sunculita
de preferinta afumata se taie feliute, daca sunculita nu este agreata se
poate inlocui cu ulei sau unt de masa,
-se
incinge putin ulei intr-o tigaie si se caleste la inceput ceapa cateva minute
pana isi schimba culoarea, cand ceapa incepe sa devina sticloasa se pune
sunculita si se amesteca periodic ca sa se topeasca si sa-si lase grasime,
-cand
sunca a inceput sa-si lase grasime se pun bucatile de ficat asa cum sunt intregi si se
amesteca periodic pana cand se albesc si nu mai lasa sange,
-se
stropeste cu vin si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper,
-cand vinul s-a evaporat se sparg ouale deasupra si se amesteca pe foc timp de un
minut pana cand compozitia se leaga,
-se
mixeaza compozitia de pate cat timp este calda cu ajutorul unui mixer vertical si se potriveste gustul de
sare si piper,
-pentru
consistenta dorita se mai poate adauga putin unt topit la temperatura camerei daca mai este nevoie, la mine n-a mai fost nevoie,
-se pune in castronele sau farfurioare si se unge cu unt topit pentru a nu se oxida si a tine mai mult timp,
-se pune in castronele sau farfurioare si se unge cu unt topit pentru a nu se oxida si a tine mai mult timp,
-se
pastreaza la rece si se mananca oricand cu pofta si placere, alte retete
traditionale romanesti, retete de aperitive aici, sau retete de pate aici. Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu