Retete Culinare Mancaruri Specifice Romanesti Reteta Tochitura De Porc Dobrogeana Cu Carnati Si Sos De Casa
Tochitura este un fel de mancare traditionala din bucataria romaneasca preparata cu
diverse sortimente de carne (porc, vita, vitel, oaie, miel, pasare, pui, peste, etc), organe
(inima, ficat, rinichi, splina), costita, slanina si carnati proaspeti sau
afumati, gatita rapid la ceaun unde se face cea mai buna si servita obligatoriu cu
mamaliguta si o garnitura dupa gust formata dintr-un mix de branzeturi vechi rase presarate deasupra, oua prajite ochiuri, mujdei de usturoi si diverse muraturi sau salate.
Cea
mai buna si mai des preparata tochitură este tochitura de porc, este un
preparat culinar gatit traditional la români in special cu ocazia taierii porcului si se
prepara din carne grasa de porc prajita la ceaun. In functie de zona unde este
preparata tochitura poate contine carne grasa, carne slaba, slanina, costita, organe,
carnati, ciuperci, ceapa, usturoi, etc.
Cum se face o tochitura de porc cu carnati reteta gatita acasa in bucatarie urmareste reteta mea detaliata pas cu pas.
Cum se face o tochitura de porc cu carnati reteta gatita acasa in bucatarie urmareste reteta mea detaliata pas cu pas.
Ingrediente
tochitura dobrogeana
-1kg
carne de porc in lucru cu grasime
-1kg
fleica de porc cu carne mai multa
-1kg
carnati sau carnaciori
-1
ceapa mare
-1
cana apa
-1
cana vin alb demisec
-1
capatana mica de usturoi
-sare
dupa gust
-2
foi de dafin
-½
lingurita piper, cimbru si boia,
Ingrediente
pentru servit tochitura
-mamaliga
calda
-branza
uscata rasa
-oua
prajite ochiuri
-mujdei
de usturoi
-muraturi
sau salata de varza murata
Mod
de preparare tochitura de porc cu usturoi
-in
primul rand trebuie sa stim ca tochitura la ceaun este cea mai buna, in special
cea preparata de Craciun atunci cand se taie porcul denumita si pomana
porcului,
-eu
nu gatesc acum o tochitura cu organe, o sa arat cum se face simplu si usor o
tochitura de porc cu carnati, o friptura de porc care merge preparata si mancata
oricand,
-sare
se pune aproape deloc sau cu moderatie deoarece carnatii contin sare,
-se
cumpara carne in lucru de porc mai grasa, ideal ar fi ca bucatile de carne sa contina jumatate carne si
jumatate grasime,
-deoarece
fleica de porc este grasa se cauta o bucata cu carne mai multa si fara sorici, sa aiba
straturi de carne si grasime,
-carnatii
pot fi proaspeti sau afumati, grosi sau subtiri,
-toata
carnea de porc si carnatii se portioneaza in bucati egale de marimea a 3-4
degete, carnea in lucru fiind taiata nu se mai taie,
-ceapa
si usturoiul se curata si se toaca fin,
-se
pune carnea in ceaun cu o cana de apa si se inabuse acoperita cu capac amestecand
periodic pana cand apa scade in totalitate si carnea sfaraie incepand sa se prajeasca de la grasimea lasata,
-se
adauga o cana de vin si condimente dupa gust: usturoi, piper negru macinat,
boia de ardei dulce, foi de dafin, cimbru macinat,
-se
amesteca periodic si se tine pe foc pana cand carnea este bine patrunsa si
prinde culoare de prajit si este gata de mancat,
-in
functie de calitatea carnii daca mai este nevoie se mai stropeste aceasta cu apa si vin
in timpul gatirii pana cand carnea este moale si frageda,
-se
pun si carnatii si se continua prajirea fara capac timp de cinci minute,
-cand sunt facuti si carnatii se opreste focul si se serveste tochitura calda bineinteles
cu mult sos si groseata formata in ceaun,
-se
rade deasupra branza uscata si se serveste cu mamaliga, alte retete de Craciun
aici, retete cu porc aici, sau retete de fripturi aici. Pofta Buna!
Alte denumiri sau feluri de tochituri din gastronomia romaneasca: tochitura haiduceasca, tochitura moldoveneasca, tochitura bucovineana, tochitura olteneasca, tochitura de pui, tochitura de vita, tochitura de oaie, tochitura de miel, tochitura dobrogeana cu ciuperci, tochitura cu organe, tochitura de peste. etc.
Alte denumiri sau feluri de tochituri din gastronomia romaneasca: tochitura haiduceasca, tochitura moldoveneasca, tochitura bucovineana, tochitura olteneasca, tochitura de pui, tochitura de vita, tochitura de oaie, tochitura de miel, tochitura dobrogeana cu ciuperci, tochitura cu organe, tochitura de peste. etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu