Retete Culinare Prajitura Cataif Cu Frisca Si Nuca Reteta Simpla De Casa Dobrogeana
O
prajitura delicioasa foarte usor si rapid de preparat imprumutata din bucataria
arabeasca si turceasca este urmatoarea reteta de cataif (kataif) avand mai
multe denumiri: khishneh, knafeh, kunafeh, katayif, kadayif, kataifi, etc.
Eu
o sa gatesc cataif varianta cu fidea, deoarece mai exista o varianta cu gris, una
cu fidea si gris, sau kunefe o varianta cu branza, etc.
Dar
ce este cataiful, este o prajitura preparata din doua straturi de taitei fini
copti la cuptor si insiropati cu un sirop de zahar, intre cele doua straturi se
pune un strat de nuca maruntita si un strat gros de frisca, deasupra se orneaza
dupa gust cu frisca si ciocolata. Cum se face un cataif reusit urmareste reteta mea.
Ingrediente
cataif de casa
-1
kadayif (400g)
-200ml
smantana lichida pentru frisca
-300g
zahar
-800ml
apa sau lapte
-200g
unt
-100g
miez de nuca
-1
lamaie
-1
portocala mica
-1
ciocolata pentru ornat
Mod
de preparare cataif turcesc
-smantana
lichida pentru frisca sau smantana naturala speciala pentru frisca se mixeaza
cu mixerul pana se obtine o frisca tare care se pastreaza la rece pana la
folosire,
-se
rade coaja de pe lamaie si portocala, apoi se taie pe jumatate si li se stoarce
zeama,
-se
pune apa cu zaharul la fiert si se da in clocot amestecand continuu pana ce zaharul
este complet dizolvat, se adauga coaja rasa de lamaie si portocala si se lasa
sa se raceasca foarte putin cand se adauga si sucul fructelor,
-in
acest timp se desface fideaua din ambalaj si se pune intr-o tava de cuptor de
aceeasi dimensiune,
-se
topeste untul si se toarna uniform peste fidea apoi se baga tava in cuptor
pentru zece minute la 200 grade Celsius, mie asa imi place cu unt dar poti prepara cataif-ul si fara unt,
-dupa
acest timp se scoate tava din cuptor si se toarna deasupra uniform siropul
fierbinte si se lasa cataif-ul sa se raceasca bine,
-cand
fideaua insiropata este bine racita, a absorbit tot siropul si s-a umflat
frumos se incepe montarea prajiturii,
-acum
sunt doua variante de servire a acestui desert, cel mai simplu este sa se
presare deasupra un strat de nuci maruntite si apoi un strat de frisca si
ciocolata rasa …sau se taie pe jumatate fideaua rezultand doua blaturi, se pun
intre cele doua blaturi un strat de nuci si frisca si deasupra un strat de nuci si se orneaza
cu frisca si ciocolata,
-prajitura
se pastreaza la rece si se serveste stropita cu putin sirop, este un desert
racoros imposibil sa nu-ti placa, se poate servi si ca un tort destul de
aspectuos.
Alte
retete din bucataria internationala aici, sau alte retete de torturi deserturi si
prajituri aici, Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu