29.08.2019

Gazpacho reteta

Retete Culinare Supa De Legume Crude Reteta Gazpacho De Casa Traditionala



Gazpacho reteta,

O mancare gatita fresh servita rece in special vara deoarece este foarte racoroasa si revigoranta este urmatoarea reteta de gazpacho (gazpacho andaluz) care este o supa rece din legume crude. Reteta de gazpacho original include urmatoarele ingrediente: rosii, castraveti, ceapa, ardei, usturoi, ulei de masline, otet din vin, paine neagra, sare si piper. Dupa gust toate legumele sunt mixate la blender sau jumatate din legume sunt mixate iar restul sunt taiate cubulete ca pentru o ciorba obisnuita. 
Gazpacho andaluz reteta,

Cum se face un gazpacho reusit urmareste reteta mea simpla si rapida, urmatoarele ingrediente sunt pentru o portie de gazpacho proaspat sau supa crema de legume

Ingrediente gazpacho original 
-2 rosii mari bine coapte 
-1 ceapa mica 
-1 ardei iute mic 
-1 catel de usturoi 
-1 lingurita ulei de masline 
-¼ lingurita sare 
-1 felie paine prajita pentru servit 
-1 lingura branza rasa pentru servit 
-patrunjel verde pentru servit 

Mod de preparare supa rece gazpacho 
-pentru reusita gustului se aleg numai legume roamanesti proaspete, legume de gradina, 
-se aleg legumele preferate, in ingredientele de mai sus enumerate se mai poate adauga un castravete, jumatate ardei gras si cateva frunze de patrunjel, 
-rosiile se spala si se taie felii, ceapa se curata de coaja si se taie in sferturi, usturoiul se curata si se taie pe jumatate, ciusca se taie rondele, 
-se pun toate in vasul blenderului, se adauga ulei de masline si sare dupa gust si se mixeaza cateva minute pana la consistenta dorita, 
-pe timpul mixarii se pot adauga cateva cuburi de gheata ca sa iasa supa de rosii mai rece, 
-cand legumele sunt mixate se pune supa de legume intr-un castron si se orneaza cu patrunjel proaspat tocat marunt, 
-se serveste cu branza rasa presarata deasupra, bucatele de crutoane, diverse legume taiate feliute, etc, 
-se serveste gazpacho imediat cat timp este proaspat si rece iar daca ramane ceva se depoziteaza la rece in vase de sticla inchise. 
Supa crema de legume reteta,

Gazpacho de casa, o supa crema de legume servita cruda cu un gust aparte, o mancare sanatoasa si rapida imposibil sa nu-ti placa. Alte retete traditionale romanesti, retete de supe aici, mancaruri cu legume aici, mancaruri de post aici, sau alte retete din bucataria internationala aici. Pofta Buna! 
Supa crema de rosii reteta,

Supa de rosii cruda reteta,

Supa de legume cruda reteta,

24.08.2019

Saramura de pui reteta dobrogeana

Retete Culinare Saramura De Pui Cu Mamaliguta Reteta Friptura Traditionala Dobrogeana De Casa



Saramura de pui retete traditionale romanesti,

O mancare traditionala din bucataria romaneasca este urmatoarea reteta de saramura de pui gatita traditional romaneste ca la mama acasa. Reteta este foarte simpla si usor de preparat, este compusa dintr-un gratar de pui, carne de pui dupa preferinta: pulpe, piept, aripi, ficatei si un gratar de legume: ardei capia, ardei iute, rosii, totul scufundat intr-un sos de saramura clasica preparata din apa, sare, usturoi si condimente: piper, cimbru, boia, dafin. Cum se face o saramura cu carne de pui reusita urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4 portii de saramură. 
Saramura de pui cu mamaliguta retete traditionale romanesti,

Ingrediente saramura de pui dobrogeana 
-4 pulpe de pui 
-½ kg ficat de pui 
-4 ardei capia 
-2 rosii bine coapte 
-2 ardei iuti 
-5 catei de usturoi 
-1 l apa 
-1 lingurita sare grunjoasa 
-¼ lingurita boia, cimbru si piper macinat 
-½ lingurita piper boabe 
-1 foaie de dafin 
-2 crengute patrunjel verde pentru servit 
-mamaliguta calda pentru servit 

Mod de preparare saramura cu carne si ficatei de pui 
-cateva detalii inainte de preparare: 
-se face o saramura mai zemoasa deoarece zeama o sa mai scada pe parcurs, carnea o sa mai inghita din zeama, o zeama de saramura reusita se transforma in gelatina cand se raceste la frigider, 
-rosia coapta se pune numai pentru gust si nu pentru culoare, saramura de pui nu trebuie sa fie exagerat de rosie, 
-cum se face saramura de pui: 
-pulpele de pui se spala si se parlesc foarte putin la flacara aragazului, apoi se cresteaza bine pana la os fara a indeparta osul, se presara putina sare si piper peste ele si se lasa deoparte, 
-ficateii se spala si se lasa intregi, 
-in primul rand se pregateste saramura si legumele, 
-se incinge un gratar sau un grill si se pun ardeii si rosiile sa se rumeneasca bine, 
-separat se pune apa sa fiarba intr-o craticioara sau o tava, depinde in ce vrem sa facem saramura
-in apa se pune dupa gust piper boabe si macinat, boia de ardei dulce sau iute, cimbru macinat si foi de dafin, 
-se lasa sa fiarba timp de cinci minute apoi se opreste focul si se acopera vasul cu capac,
-cand legumele sunt facute se iau de pe gratar si se pun bucatile de carne de pui si ficateii de pui, 
-legumele fripte la gratar se curata rapid de coaja, ardeii capia se pun intregi in saramura preparata anterior, rosiile se paseaza cu furculita pana la cotor si se pun in ele in saramura, ardeii iuti se cresteaza pe jumatate si se pun si ei in saramura, 
-usturoiul se curata si se piseaza ca pentru mujdei, se pune si el in zeama saramurii si se amesteca totul usor, se mai potriveste gustul de sare si piper, 
-cand pulpele sunt patrunse si ficatul este facut se pun toate in vasul cu saramura si se introduc bine in zeama, 
-se lasa timp de 5-10 minute si se poate servi imediat cu mamaliguta sau se pastreaza la rece pentru a doua zi cand este si mai buna, 
-se asaza pe farfurii cate o pulpa de pui la gratar, 2-3 ficatei de pui la gratar, 1 ardei capia copt si 4-5 linguri de zeama din saramura, se orneaza cu patrunjel proaspat tocat marunt si se serveste cu mamaliga sau paine proaspata, 
-saramura se mai poate servi si altfel, se scoate toata carnea si ficateii de pui pe un platou iar alaturi intr-un castron adanc se pun ardeii si sosul saramurii, fiecare se serveste cu ce vrea. 
Saramura de pui dobrogeana retete traditionale romanesti,

Ardei copti cu sos de saramura reteta,

Saramura de pui cu ficatei si ardei copti, o mancare traditionala romaneasca din bucataria dobrogeana foarte gustoasa si usor de preparat, acest preparat culinar gustos se gateste vara cu legume proaspete iar daca te-ai saturat de saramura de peste clasica atunci nu rata aceasta saramura deosebita. Alte retete traditionale, retete de gratare si fripturi aici sau retete cu pui aici, pofta buna! 
Saramura de pui cu ficatei retete traditionale romanesti,

Saramura de pui cu ficatei si ardei retete traditionale romanesti,

21.08.2019

Shakshuka reteta

Retete Culinare Shakshuka Reteta Israeliana Traditionala De Casa Cu Oua Legume Si Sos Tomat Picant


Shakshuka reteta israeliana,

Un fel de mancare nationala foarte indragita din bucataria israeliana este urmatoarea reteta de shakshuka sau saksuka, shakshouka, shakshoka, etc. Acest preparat culinar servit de obicei la micul dejun este gatit traditional din oua, pasta de rosii, ceapa si ardei iute fiind varianta originala, dar mai exista varianta cu ardei capia care este mult mai buna si pe care am s-o prepar eu acum. Aceasta specialitate culinara este foarte apreciata in bucataria africana, turceasca si evreiasca, ajungand pana si la noi in bucataria romaneasca. 
Shakshuka israeliana reteta,

Cum se face aceasta mancare israeliana urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru patru portii de saksuka. 

Ingrediente shakshuka israeliana 
-4 oua mari 
-5 ardei capia rosu 
-6 rosii mari bine coapte 
-1 ceapa 
-1 ardei iute rosu 
-3 catei de usturoi 
-3 linguri ulei de masline 
-3 linguri vin rosu 
-1 lingurita pasta de tomate 
-2 lingurite otet 
-1 lingurita sare grunjoasa 
-½ lingurita zahar, boia iute si piper macinat 
-50g cascaval pentru servit 
-patrunjel verde pentru servit 

Mod de preparare shakshouka israeliana 
-pentru preparare se folosesc de preferinta ingrediente de culoare rosie, legume rosii, 
-se poate folosi o lingura de sos tabasco care este foarte bun si se scot din ingrediente cantitatea de zahar si otet si se pune boia dulce in loc de cea iute, 
-se poate folosi dulceata de ardei iute si se scoate din ingrediente zaharul, 
-mancarea finala trebuie sa aiba culoarea rosie iar gustul sosului trebuie sa fie usor dulce acrisor si placut picant, 
-cum se face o shakshuka reusita, in primul rand se pregatesc legumele care se spala si se curata, 
-ceapa se taie marunt, ardeii capia se taie fideluta, ardeiul iute se taie rondele subtiri, rosiile se taie cubulete sau se dau pe razatoarea mare eliminand coaja, usturoiul se toaca marunt, cascavalul se da pe razatoarea mica, 
-se incinge putin ulei intr-o tigaie mare si se caleste cateva minute ceapa cu putina sare, 
-cand ceapa devine sticloasa se pune ardeiul kapia se se inabuse si el cateva minute pana cand este aproape patruns, se pune capacul daca este nevoie, 
-se pun rosiile cu tot cu sucul format si se amesteca bine, 
-dupa cateva clocote se pune ciusca iute, usturoiul, vinul, otetul, zaharul si condimente dupa gust, 
-se acopera cu capac si se continua fierberea la foc mic aproximativ zece minute cand se descopera tigaia, 
-cand legumele sunt facute si sosul legat se gusta si se potriveste gustul de sare si piper,
-cu lingura se fac gropite (cuiburi) in mancare in care se sparg ouale, 
-se acopera tigaia cu capac iar dupa 4-5 minute se descopera si se presara in jurul oualelor cascaval ras, 
-se acopera din nou tigaia si se mai lasa pe foc pana cand albusul oualelor este facut iar galbenusurile cleioase, se orneaza cu patrunjel proaspat si se opreste focul, 
-mancarea se serveste calda dar este foarte buna si rece de la frigider, se pune in farfurii cate un cuib de oua cu legume si sos de rosii si se serveste cu paine proaspata, poate reprezenta atat o mancare pentru mic dejun cat si o mancare de pranz. 
Shakshouka reteta israeliana,

Shakshoka israeliana, o mancare de rosii cu ardei sau oua in sos de rosii, o mancare gatita cu legume foarte gustoasa, usoara si racoroasa, placut picanta si aromata, o mancare de vara de suces si in bucataria romaneasca. Alte retete traditionale romanesti, mancaruri cu legume aici sau alte retete din bucataria internationala aici. Pofta Buna!  
Saksuka reteta,

Shakshoka reteta,

19.08.2019

Gomboti cu prune de post reteta

Retete Culinare Gomboti Sau Galuste Cu Prune De Post Reteta De Casa Traditionala Romaneasca



Gomboti cu prune de post reteta,

O reteta pentru un desert mai deosebit din timpul verii, nu foarte dulce, cu prune dar cu un gust minunat, este urmatoarea reteta de gomboti cu prune de post sau galuste cu prune de post, preparata mai ales vara in timpul Postului Sfintei Marii. Cum se face acest preparat traditional romanesc urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 20 gomboti de post sau galuste de post
Galuste cu prune reteta,

Ingrediente gomboti cu prune de post 
-20 prune micute sau medii 
-20 cartofi albi micuti pentru piure 
-1 varf lingurita sare 
-3-4 linguri zahar tos 
-1 lingurita scortisoara 
-100g faina alba 
-100g gris 
-150g pesmet 
-2-3 linguri ulei 

Mod de preparare galuste cu prune de post 
-spalam bine prunele si apoi le crestam si le scoatem usor samburele fara sa desfacem prunele de tot, 
-curatam cartofii de coaja, ii spalam bine dupa care ii taiem bucatele la fel ca pentru piure si ii punem la fiert impreuna cu un praf de sare, 
-ii spumam cand au inceput sa fiarba si apoi ii acoperim cu capac si ii lasam la foc mic sa fiarba, 
-dupa ce cartofii au fiert bine, ii strecuram de zeama, oprim putin din aceasta pentru piure si ii pasam pana cand obtinem un piure nu foarte zemos, 
-lasam piure-ul de cartofi sa se racesca putin, pentru ca va trebui sa-l framantam cu mana, apoi incepem sa adugam treptat faina si gris pana cand obtinem un aluat potrivit de consistent care se poate modela, 
-rulam aluatul pe blatul presarat cu faina sub forma unui sul pe care il taiem in bucati nu foarte mari, 
-intre timp punem o oala mare cu apa cu putina sare la fiert pentru fiert gombotii, 
-amestecam o lingura de zahar cu putina scortosoara dupa care punem cu varful linguritei cate putin in fiecare pruna, 
-presaram blatul cu faina din belsug, la fel si mainile ni le trecem prin faina, 
-luam o bucata de aluat si o intindem pe blat sau in mana pana cand se mai subtiaza, apoi asezam in mijloc o prună si o acoperim cu aluat, dupa care o rulam, indepartam aluatul in exces si o modelam sub forma unei bile, 
-dupa ce am abtinut astfel un gombot sau o gălușcă cu prune, o asezam pe un blat presarat cu faina si continuam la fel si cu restul aluatului pentru galuste
-cand apa a inceput sa fiarba punem gombotii cu grija in oala, nu foarte multi, cat sa aiba loc si sa nu fie foarte inghesuiti si ii lasam sa fiarba, 
-vor fierbe la foc potrivit timp de 15 minute pana cand se vor ridica singuri la suprafata apei, semn ca sunt gata, 
-in acest timp punem pe foc sa se incinga o tigaie, adaugam uleiul si pesmetul dupa care prajim amestecand usor pesmetul pana cand acesta devine aramiu si este crocant, dar nu foarte prajit sa se arda, 
-stingem focul la pesmet si lasam tigaia pe aragaz, 
-gombotii au fiert, asa ca ii scoatem cate unul cu o spumiera direct in tigaia cu pesmet, ii rostogolim bine pe toata suprafata pana cand sunt acoperiti complet cu pesmet si apoi ii scoatem intr-un platou, 
-continuam asemanator si cu ceilalti gomboti si ii asezam pe platou, 
-le mai presaram deasupra pesmet prajit si zahar tos, 
-ii lasam putin sa se mai raceasca, sa nu fie foarte calzi si cand ii servim asezam frumos pe o farfurie 2-3 gomboți cu prune si mai adaugam putin pesmet si zahar. 
Galuste cu prune de post reteta,

Gomboti cu prune de post, originali din zona Brasovului, a Ardealului si nu numai, un desert mai special, cu prune dulci si aromate invelite intr-un strat moale si pufos din cartofi, asemanator ca forma si textura galustelor, de unde le vine si numele de galuște cu prune, foarte bune si gustoase, de care te vei indragosti de prima oara cand le vei gusta si le vei aprecia mereu. 

Gomboti cu prune, un desert dichisit, care se face cu rabdare si migala, dar merita efortul din plin, ei se mai pot servi si cu un sos de smantana dulce fiind la fel de savurosi si apreciati in ambele cazuri. Alte retete traditionale romanesti de patiserie si cofetarie, retete de gomboti aici, retete de post aici sau retete de dulciuri si deserturi aici. Pofta Buna! 
Desert cu prune romanesc retete culinare,

Gomboti cu prune reteta,

18.08.2019

Crema de zahar ars reteta

Retete Culinare Crema De Zahar Ars Reteta Deserturi Simple Si Usoare De Casa



Crema de zahar ars reteta,

Alaturi de prajitura Tiramisu un alt desert la fel de popular in intreaga lume este Crema de zahar ars cunoscuta in bucataria franceza si bucataria engleza ca Creme Brulee
Un desert de casa dulce, pufos si aromat este urmatoarea reteta de crema de zahar ars, o reteta veche simpa si usoara explicata pas cu pas. Acest preparat gustos gatit la cuptor la baine marie sau direct in cuptor se face simplu si usor din ingredientele de baza: lapte, oua, zahar si arome. Aceasta prajitura parfumata si racoroasa se poate orna cu frisca si se poate servi si sub forma de tort fiind foarte aspectuos, in bucataria romaneasca existand mai multe variante a cremei de zahar ars cum ar fi: crema de zahar ars cu blat de pandispan, tort de mere cu crema de zahar ars, crema de zahar ars la zepter, etc. 
Crema de zahar ars reteta,

Crema de zahar ars pufoasa reteta,

Cum se face o crema de zahar ars reusita urmareste reteta mea, bineinteles ca sunt si secrete pentru reusita retetei, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-6 portii de crema preparata intr-o tava rotunda de 22cm (3l). 

Ingrediente crema de zahar ars de casa 
-1l lapte de vaca sau de oaie 
-10 oua proaspete de tara 
-120g zahar tos (60g+60g) 
-coaja rasa de la o lamaie 
-1 lingurita esenta de rom 
-1 lingurita esenta de vanilie 
-1 praf de sare 

Mod de preparare crema de zahar ars romaneasca 
-in primul rand se fierbe laptele proaspat si se lasa sa se raceasca, 
-doza stas pentru compozitia cremei de zahar ars este de 8-10 oua la 1l de lapte, 
-pentru inceput se prepara zaharul ars, se arde zaharul cu care o sa se tapeteze peretii cratitei in care o sa se prepare crema de zahar ars, 
-se pune jumatate din zahar in cratita (60g) si se topeste pe foc pana incepe sa se arda si devine galben auriu putin spre inchis, nu se arde prea tare ca devine amarui, 
-cand zaharul este ars dupa gustul nostru se opreste focul si se inclina cratita repede cu miscari circulare pana cand peretii vasului sunt acoperiti pana sus de un strat de zahar ars, 
-se lasa craticioara sa se raceasca, se poate baga la frigider sau se poate tine sub jet de apa rece pana cand zaharul ars intarit incepe sa crape trosnind usor, 
-zaharul ars trebuie obligatoriu sa fie crapat cand se toarna compozitia cremei, in caz contrar aceasta se va lipi de peretii craticioarei in timpul gatirii, 
-acum se prepara compozitia cremei, se mixeaza bine ouale cu restul de zahar tos pana cand zaharul este complet dizolvat, crema de zahar ars o sa fie mult mai pufoasa asa, 
-se adauga coaja rasa de lamaie, esentele, apoi treptat se incorporeaza laptele caldut sau rece mixand continuu, 
-se toarna compozitia in craticioara si se da la cuptor pentru 40 minute la 180 grade Celsius, eu am folosit un cuptor electric, 
-se da focul tare la inceput pana cand compozitia incepe sa fiarba usor apoi se reduce temperatura la 180 grade sau mai mica, 
Crema de zahar ars de casa reteta,

-compozitia cremei se poate pune si in diverse forme tapetate cu zahar ars apoi bagate la cuptor in alt vas cu apa la bain-marie, 
-cand crema este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, se pastreaza la rece si se serveste rece, se poate pune un platou deasupra craticioarei si se intoarce vasul invers, se orneaza cu frisca sau se poate servi asa cum este, 
-se portioneaza si se seveste cu mult sos de zahar ars, alte retete traditionale romanesti, retete de creme de zahar ars aici sau alte retete de prajituri si deserturi aici. Pofta Buna! 
Crema de zahar ars la cuptor reteta,

Crema de zahar ars romaneasca reteta,

Creme Brulee reteta,

17.08.2019

Tarta cu prune reteta

Retete Culinare Tarta Cu Prune Proaspete La Zepter Reteta Deserturi Usoare Si Rapide De Casa



Tarta cu prune reteta,

O prajitura de vara preparata foarte simplu si usor intr-un vas Zepter este urmatoarea reteta de tarta cu prune rasturnata, o prajitura de sezon care este gata foarte rapid pentru oricand iti este pofta de ceva dulce si bun, un desert cu prune minunat gatit foarte usor si acasa in bucatarie, o gustare delicioasa pe care o poti face mult mai buna ca la patiserie sau cofetarie. 
Cum se face o tarta cu fructe reusita urmareste reteta mea, in loc de prune poti folosi orice alt fruct doresti, urmatoarele ingrediente sunt pentru o tigaie cu diametrul de 24 cm, 4-6 portii de tartă. 
Tarta cu prune rasturnata reteta,

Prajitura cu prune reteta,

Ingrediente tarta cu prune 
-4 oua mari 
-4 linguri faina alba 
-8 linguri zahar tos 
-1 pliculet praf de copt 
-1 praf de sare 
-18 prune romanesti 

Mod de preparare tarta de casa 
-spalam bine prunele si apoi le taiem in doua si le indepartam samburii, 
-amestecam intr-un castronel faina cu praful de copt, 
-separam ouale albusuri de galbenusuri, 
-batem albusurile spuma cu un praf de sare, 
-separat batem galbenusurile cu un praf de sare pana devin crema, 
-turnam galbenusurile batute peste albusuri si le amestecam usor, 
-punem vasul zepter acoperit cu capac pe foc la foc mic sa se incinga, pana cand acul indicator ajunge in zona verde, 
-cand s-a incins punem zaharul si il lasam sa se caramelizeze pana cand capata culoarea mierii, 
-peste compozitia de oua adaugam treptat faina si o amestecam usor pana cand se incorporeaza complet, 
-peste zaharul caramelizat asezam jumatatile de prune cu coaja in jos pe toata suprafata vasului, 
-lasam 5 minute prunele in zaharul caramel sa se inmoaie putin fara capac, dupa care turnam compozitia de tarta preparata anterior si nivelam deasupra ca sa fie acoperita uniform toata suprafata, 
-punem capacul si lasam tarta cu prune sa se coaca pana cand acul indicator ajunge la sfarsitul zonei verzi, aproximativ 15 minute, 
-cand este gata, oprim focul si mutam vasul de pe ochiul incins si il lasam 5-10 minute in continuare acoperit, 
-dupa acest timp dam capacul la o parte, acoperim vasul cu un platou si rasturnam tarta invers, astfel incat prunele vor fi deasupra si blatul dedesubt, 
-lasam tarta sa se raceasca, daca avem timp o punem si la frigider pana a doua zi sa se racesca bine, dupa care o taiem dupa preferinta. 
Tarta cu fructe reteta,

Tarta cu prune proaspete reteta,

Tarta cu prune, o prajitura de vara, simpla si usor de preparat, foarte buna, dulce si gustoasa cu prune aromate si caramel delicios, potrivita la orice ocazie cand vrei sa prepari ceva bun, dulce si gustos fara sa stai prea mult timp in bucatarie. 
Tarta cu prune, un desert minunat, apreciat de toata lumea prin simplitatea si perfectiunea ei. Alte retete de tarte si aici sau retete de prajituri si deserturi aici. Pofta Buna! 
Prajitura cu fructe reteta,

Tarta de casa reteta,

14.08.2019

Legume umplute la cuptor reteta de post

Retete Culinare Legume Umplute Cu Orez Si Ciuperci La Cuptor Reteta De Post Dobrogeana De Casa



Legume umplute la cuptor reteta de post,

O reteta de vara gatita traditional de post fara carne doar cu legume de sezon romanesti umplute cu orez si ciuperci, un fel de mancare foarte gustos si aromat este urmatoarea reteta de legume umplute la cuptor, legume umplute cu orez si ciuperci in sos de rosii, totul preparat simplu si rapid la cuptor. 
Eu o sa gatesc doar ardei umpluti si rosii umplute dar merg dupa gustul fiecaruia si alte legume cum ar fi vinete umplute, dovlecei umpluti, etc. Cum se fac niste legume umplute reusite urmareste reteta mea simpla si usoara. 
Legume umplute la cuptor reteta,

Ingrediente legume umplute de post 
-6 ardei grasi egali ca marime
-6 rosii de gradina egale ca marime 
-3 cepe potrivite  
-1 cana orez (250g) 
-300g ciuperci champignon 
-1 lingura cu varf soia granule 
-1 lingura pasta de tomate 
-1 cana apa (250ml) 
-dupa gust sare, cimbru, boia si piper macinat 
-2 linguri ulei de floarea soarelui 
-patrunjel verde pentru servit 
Rosii si ardei umpluti cu orez si ciuperci reteta,

Mod de preparare legume la cuptor de post 
-rosii umplute cu orez la cuptor sunt preferatele mele si dupa parerea mea sunt cele mai bune si mai reusite legume umplute datorita gustului dat de rosii asupra umpluturii de orez dar si umpluturii de carne, dar alaturi de ele merg de minune si ardei umpluti cu orez la cuptor, 
-cum se face aceasta mancare de post, in primul rand se spala legumele si se pregatesc pentru umplut, ardeilor li se taie capacele si se curata de seminte, rosiilor li se taie capacele cat mai mici si se scobesc cu o lingura in interior scotandu-le din pulpa, 
-pulpa rosiilor se toaca cubulete si se opreste pentru sos, ceapa se curata si se taie marunt, ciupercile se curata si se taie fideluta, soia granule se pune in apa la hidratat, verdeata se toaca maraunt, 
-se incinge putin ulei si se caleste la inceput ceapa pana cand aceasta se inmoaie si isi schimba culoarea, 
-se adauga apoi soia hidratata timp de 15 minute scursa in prealabil de apa si se prajeste si ea 2-3 minute alaturi de ceapa, 
-se pun ciupercile pentru 2-3 minute apoi se adauga putin bulion, condimente dupa gust si se picura putina apa astfel incat la final compozitia pentru umplut legumele sa ramana omogena, 
-se umplu pe rand legumele aproape pana sus, se umplu in proportie de 80% deoarece orezul o sa se umfle in timpul fierberii, 
-se acopera legumele cu capacele taiate sau se fac alte capace din bucati de rosii
-dupa ce s-au umplut se asaza in tava de cuptor fiecare leguma umpluta cu taietura in sus una langa alta,
-se pune printre legume pulpa rosiilor pastrata, apoi se completeaza cu apa pana ce zeama trece foarte putin de jumatatea legumelor, 
-se presara putina sare dupa gust si se acopera tava cu folie de aluminiu, 
-se da tava la cuptor pentru jumatate de ora la 220 grade Celsius apoi se descopera tava si se mai tine putin pana cand legumele prind o culoare usor de rumenit, eu am folosit un cuptor electric, 
-cand legumele sunt gata se scoate tava din cuptor si se orneaza cu verdeata proaspata tocata marunt, 
-se servesc legumele calde dar fiind un preparat de post sunt chiar mai bune reci, se asaza pe farfurii cate un ardei umplut si o rosie umpluta, 2-3 linguri cu sos de rosii si se orneaza cu patrunjel verde, se servesc cu paine proaspata. 
Ardei umpluti cu orez si ciuperci la cuptor reteta de post,

Rosii umplute cu orez si ciuperci la cuptor reteta de post,

Legume umplute de post, o mancare gatita de post foarte gustoasa si usor de gatit acasa in bucatarie, o reteta de legume la cuptor rapida gata in doar 40 minute. Legume umplute cu orez, incredibil de bune si de sanatoase, o mancare taraneasca racoroasa care n-ar trebui sa lipseasca in special vara sau in perioadele de post. 
Alte retete traditionale romanesti, retete cu legume si preparate din legume, alte retete de legume umplute si aici, retete de post aici sau mancaruri cu legume aici. Pofta Buna! 
Legume umplute de post reteta,

Ardei si rosii umplute cu orez si ciuperci reteta,

Legume umplute cu orez si ciuperci reteta,

12.08.2019

Ciusca murata pentru iarna reteta

Retete Culinare Ardei Iuti Murati Pentru Iarna In Otet Si Saramura Reteta De Casa Traditionala



Ciusca murata pentru iarna reteta,

Cum se pune ciusca murata pentru iarna sau cum se pun ardei iuti murati la borcan pentru iarna urmareste reteta mea simpla. O reteta de conserve si muraturi pentru iarna nelipsita din orice bucatarie si gospodarie este urmatoarea reteta de ardei iute murat la borcan pentru iarna. Urmatoarele ingrediente sunt suficiente pentru trei borcane mari de 800ml cu ciusca murata

Ingrediente ciusca murata la borcan 
-800g ciusca frageda 
-2 cani apa 
-2 cani otet 9 grade 
-2 linguri zahar tos 
-1 lingura sare mare neiodata 
-6 foi de dafin 
-3 lingurite piper boabe 
-3 borcane de 800ml inalte 

Mod de preparare ardei iuti murati la borcan 
-se alege felul dorit de ardei iute care poate fi ardei iute rosu, ardei iute galben, ardei iute verde, sau ardei de toate culorile rezultand la final un amestec de culori si arome, 
-se alege ardei fraged care se curata de codite cu ajutorul unei forfecute si apoi se spala sub jet de apa rece, 
-se pregatesc borcanele care se spala cu apa calda, in fiecare borcan se pune cate o lingurita de piper boabe si 2-3 foi de dafin potrivite ca marime, 
-se pune intr-o craticioara sa fiarba saramura, se pun doua cani de otet, doua cani de apa, doua linguri de zahar si o lingura de sare grunjoasa neiodata, se amesteca bine si se fierbe totul timp de 2-3 minute, 
-in acest timp se umplu borcanele cu ciuscă iute, se asaza frumos ciusca una langa alta pana cand borcanele sunt pline, 
Ardei iuti murati pentru iarna reteta,

-se toarna in borcane saramura calda pana sus si se astupa borcanele cu capace,
-in prima saptamana borcanele se intorc periodic daca se doreste si cu capacele in jos, 
-daca mai este nevoie pe parcurs se mai completeaza borcanele cu saramura deoarece saramura o sa intre in ciusca si o sa mai scada, 
-ardei iuti in otet pentru iarna se depoziteaza in camara cu bunatati pentru iarna feriti de razele directe ale soarelui, tin foarte bine 2-3 ani sau mai mult. 
Alte retete traditionale romanesti, retete de conserve pentru iarna aici. Pofta Buna! 
Ciusca murata reteta,