Retete Culinare Crema De Zahar Ars Reteta Deserturi Simple Si Usoare De Casa
Alaturi
de prajitura Tiramisu un alt desert la fel de popular in intreaga lume este Crema
de zahar ars cunoscuta in bucataria franceza si bucataria engleza ca Creme Brulee.
Un desert de casa dulce, pufos si aromat este urmatoarea reteta de crema de zahar ars, o reteta veche simpa si usoara explicata pas cu pas. Acest preparat gustos gatit la cuptor la baine marie sau direct in cuptor se face simplu si usor din ingredientele de baza: lapte, oua, zahar si arome. Aceasta prajitura parfumata si racoroasa se poate orna cu frisca si se poate servi si sub forma de tort fiind foarte aspectuos, in bucataria romaneasca existand mai multe variante a cremei de zahar ars cum ar fi: crema de zahar ars cu blat de pandispan, tort de mere cu crema de zahar ars, crema de zahar ars la zepter, etc.
Cum se face o crema de zahar ars reusita urmareste reteta mea, bineinteles ca sunt si secrete pentru reusita retetei, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-6 portii de crema preparata intr-o tava rotunda de 22cm (3l).
Un desert de casa dulce, pufos si aromat este urmatoarea reteta de crema de zahar ars, o reteta veche simpa si usoara explicata pas cu pas. Acest preparat gustos gatit la cuptor la baine marie sau direct in cuptor se face simplu si usor din ingredientele de baza: lapte, oua, zahar si arome. Aceasta prajitura parfumata si racoroasa se poate orna cu frisca si se poate servi si sub forma de tort fiind foarte aspectuos, in bucataria romaneasca existand mai multe variante a cremei de zahar ars cum ar fi: crema de zahar ars cu blat de pandispan, tort de mere cu crema de zahar ars, crema de zahar ars la zepter, etc.
Cum se face o crema de zahar ars reusita urmareste reteta mea, bineinteles ca sunt si secrete pentru reusita retetei, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-6 portii de crema preparata intr-o tava rotunda de 22cm (3l).
Ingrediente
crema de zahar ars de casa
-1l
lapte de vaca sau de oaie
-10
oua proaspete de tara
-120g
zahar tos (60g+60g)
-coaja
rasa de la o lamaie
-1
lingurita esenta de rom
-1
lingurita esenta de vanilie
-1
praf de sare
Mod
de preparare crema de zahar ars romaneasca
-in
primul rand se fierbe laptele proaspat si se lasa sa se raceasca,
-doza
stas pentru compozitia cremei de zahar ars este de 8-10 oua la 1l de lapte,
-pentru
inceput se prepara zaharul ars, se arde zaharul cu care o sa se tapeteze
peretii cratitei in care o sa se prepare crema de zahar ars,
-se
pune jumatate din zahar in cratita (60g) si se topeste pe foc pana incepe sa se
arda si devine galben auriu putin spre inchis, nu se arde prea tare ca devine
amarui,
-cand
zaharul este ars dupa gustul nostru se opreste focul si se inclina cratita
repede cu miscari circulare pana cand peretii vasului sunt acoperiti pana sus
de un strat de zahar ars,
-se
lasa craticioara sa se raceasca, se poate baga la frigider sau se poate tine
sub jet de apa rece pana cand zaharul ars intarit incepe sa crape trosnind
usor,
-zaharul
ars trebuie obligatoriu sa fie crapat cand se toarna compozitia cremei, in caz
contrar aceasta se va lipi de peretii craticioarei in timpul gatirii,
-acum
se prepara compozitia cremei, se mixeaza bine ouale cu restul de zahar tos pana
cand zaharul este complet dizolvat, crema de zahar ars o sa fie mult mai
pufoasa asa,
-se
adauga coaja rasa de lamaie, esentele, apoi treptat se incorporeaza laptele
caldut sau rece mixand continuu,
-se toarna compozitia in craticioara si se
da la cuptor pentru 40 minute la 180 grade Celsius, eu am folosit
un cuptor electric,
-se
da focul tare la inceput pana cand compozitia incepe sa fiarba usor apoi se reduce temperatura
la 180 grade sau mai mica,
-compozitia
cremei se poate pune si in diverse forme tapetate cu zahar ars apoi bagate la
cuptor in alt vas cu apa la bain-marie,
-cand
crema este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, se pastreaza la
rece si se serveste rece, se poate pune un platou deasupra craticioarei si se
intoarce vasul invers, se orneaza cu frisca sau se poate servi asa cum este,
-se
portioneaza si se seveste cu mult sos de zahar ars, alte retete traditionale
romanesti, retete de creme de zahar ars aici sau alte retete de prajituri si
deserturi aici. Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu