Retete Culinare Gomboti Sau Galuste Cu Prune De Post Reteta De Casa Traditionala Romaneasca
O
reteta pentru un desert mai deosebit din timpul verii, nu foarte dulce, cu
prune dar cu un gust minunat, este urmatoarea reteta de gomboti cu prune de
post sau galuste cu prune de post, preparata mai ales vara in timpul Postului
Sfintei Marii. Cum se face acest preparat traditional romanesc urmareste reteta
mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 20 gomboti de post sau galuste de
post.
Ingrediente
gomboti cu prune de post
-20
prune micute sau medii
-20
cartofi albi micuti pentru piure
-1
varf lingurita sare
-3-4
linguri zahar tos
-1
lingurita scortisoara
-100g
faina alba
-100g
gris
-150g
pesmet
-2-3
linguri ulei
Mod
de preparare galuste cu prune de post
-spalam
bine prunele si apoi le crestam si le scoatem usor samburele fara sa desfacem
prunele de tot,
-curatam
cartofii de coaja, ii spalam bine dupa care ii taiem bucatele la fel ca pentru
piure si ii punem la fiert impreuna cu un praf de sare,
-ii
spumam cand au inceput sa fiarba si apoi ii acoperim cu capac si ii lasam la
foc mic sa fiarba,
-dupa
ce cartofii au fiert bine, ii strecuram de zeama, oprim putin din aceasta pentru piure si
ii pasam pana cand obtinem un piure nu foarte zemos,
-lasam
piure-ul de cartofi sa se racesca putin, pentru ca va trebui sa-l framantam cu
mana, apoi incepem sa adugam treptat faina si gris pana cand obtinem un aluat potrivit de consistent care se poate
modela,
-rulam
aluatul pe blatul presarat cu faina sub forma unui sul pe care il taiem in
bucati nu foarte mari,
-intre
timp punem o oala mare cu apa cu putina
sare la fiert pentru fiert gombotii,
-amestecam
o lingura de zahar cu putina scortosoara dupa care punem cu varful linguritei
cate putin in fiecare pruna,
-presaram
blatul cu faina din belsug, la fel si mainile ni le trecem prin faina,
-luam
o bucata de aluat si o intindem pe blat sau in mana pana cand se mai subtiaza,
apoi asezam in mijloc o prună si o acoperim cu aluat, dupa care o rulam,
indepartam aluatul in exces si o modelam sub forma unei bile,
-dupa
ce am abtinut astfel un gombot sau o gălușcă cu prune, o asezam pe un blat
presarat cu faina si continuam la fel si cu restul aluatului pentru galuste,
-cand
apa a inceput sa fiarba punem gombotii cu grija in oala, nu foarte multi, cat
sa aiba loc si sa nu fie foarte inghesuiti si ii lasam sa fiarba,
-vor
fierbe la foc potrivit timp de 15 minute pana cand se vor ridica singuri la
suprafata apei, semn ca sunt gata,
-in
acest timp punem pe foc sa se incinga o tigaie, adaugam uleiul si pesmetul dupa
care prajim amestecand usor pesmetul pana cand acesta devine aramiu si este
crocant, dar nu foarte prajit sa se arda,
-stingem
focul la pesmet si lasam tigaia pe aragaz,
-gombotii
au fiert, asa ca ii scoatem cate unul cu o spumiera direct in tigaia cu pesmet,
ii rostogolim bine pe toata suprafata pana cand sunt acoperiti complet cu
pesmet si apoi ii scoatem intr-un platou,
-continuam
asemanator si cu ceilalti gomboti si ii asezam pe platou,
-le
mai presaram deasupra pesmet prajit si zahar tos,
-ii
lasam putin sa se mai raceasca, sa nu fie foarte calzi si cand ii servim asezam
frumos pe o farfurie 2-3 gomboți cu prune si mai adaugam putin pesmet si zahar.
Gomboti
cu prune de post, originali din zona Brasovului, a Ardealului si nu numai, un
desert mai special, cu prune dulci si aromate invelite intr-un strat moale si
pufos din cartofi, asemanator ca forma si textura galustelor, de unde le vine
si numele de galuște cu prune, foarte bune si gustoase, de care te vei
indragosti de prima oara cand le vei gusta si le vei aprecia mereu.
Gomboti
cu prune, un desert dichisit, care se face cu rabdare si migala, dar merita
efortul din plin, ei se mai pot servi si cu un sos de smantana dulce fiind la
fel de savurosi si apreciati in ambele cazuri. Alte retete traditionale
romanesti de patiserie si cofetarie, retete de gomboti aici, retete de post aici sau retete de dulciuri
si deserturi aici. Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu