Retete Culinare Saramura De Pui Cu Mamaliguta Reteta Friptura Traditionala Dobrogeana De Casa
O
mancare traditionala din bucataria romaneasca este urmatoarea reteta de
saramura de pui gatita traditional romaneste ca la mama acasa. Reteta este
foarte simpla si usor de preparat, este compusa dintr-un gratar de pui, carne
de pui dupa preferinta: pulpe, piept, aripi, ficatei si un gratar de legume:
ardei capia, ardei iute, rosii, totul scufundat intr-un sos de saramura clasica
preparata din apa, sare, usturoi si condimente: piper, cimbru, boia, dafin. Cum
se face o saramura cu carne de pui reusita urmareste reteta mea, urmatoarele
ingrediente sunt pentru 4 portii de saramură.
Ingrediente
saramura de pui dobrogeana
-4
pulpe de pui
-½
kg ficat de pui
-4
ardei capia
-2
rosii bine coapte
-2
ardei iuti
-5
catei de usturoi
-1
l apa
-1
lingurita sare grunjoasa
-¼
lingurita boia, cimbru si piper macinat
-½
lingurita piper boabe
-1
foaie de dafin
-2
crengute patrunjel verde pentru servit
-mamaliguta
calda pentru servit
Mod
de preparare saramura cu carne si ficatei de pui
-cateva
detalii inainte de preparare:
-se
face o saramura mai zemoasa deoarece zeama o sa mai scada pe parcurs, carnea o sa mai
inghita din zeama, o zeama de saramura reusita se transforma in gelatina
cand se raceste la frigider,
-rosia coapta se pune numai pentru gust si nu pentru culoare, saramura de pui nu
trebuie sa fie exagerat de rosie,
-cum
se face saramura de pui:
-pulpele
de pui se spala si se parlesc foarte putin la flacara aragazului, apoi se
cresteaza bine pana la os fara a indeparta osul, se presara putina sare si
piper peste ele si se lasa deoparte,
-ficateii
se spala si se lasa intregi,
-in
primul rand se pregateste saramura si legumele,
-se
incinge un gratar sau un grill si se pun ardeii si rosiile sa se rumeneasca
bine,
-separat
se pune apa sa fiarba intr-o craticioara sau o tava, depinde in ce vrem sa
facem saramura,
-in
apa se pune dupa gust piper boabe si macinat, boia de ardei dulce sau iute,
cimbru macinat si foi de dafin,
-se
lasa sa fiarba timp de cinci minute apoi se opreste focul si se acopera vasul
cu capac,
-cand
legumele sunt facute se iau de pe gratar si se pun bucatile de carne de pui si
ficateii de pui,
-legumele fripte la gratar se curata rapid de coaja, ardeii capia se pun intregi in saramura
preparata anterior, rosiile se paseaza cu furculita pana la cotor si se pun in
ele in saramura, ardeii iuti se cresteaza pe jumatate si se pun si ei in
saramura,
-usturoiul
se curata si se piseaza ca pentru mujdei, se pune si el in
zeama saramurii si se amesteca totul usor, se mai potriveste gustul de sare si
piper,
-cand
pulpele sunt patrunse si ficatul este facut se pun toate in vasul cu saramura
si se introduc bine in zeama,
-se
lasa timp de 5-10 minute si se poate servi imediat cu mamaliguta sau se
pastreaza la rece pentru a doua zi cand este si mai buna,
-se
asaza pe farfurii cate o pulpa de pui la gratar, 2-3 ficatei de pui la gratar, 1 ardei capia copt si 4-5
linguri de zeama din saramura, se orneaza cu patrunjel proaspat tocat marunt si se serveste cu
mamaliga sau paine proaspata,
-saramura
se mai poate servi si altfel, se scoate toata carnea si ficateii de pui pe un platou
iar alaturi intr-un castron adanc se pun ardeii si sosul saramurii, fiecare se
serveste cu ce vrea.
Saramura
de pui cu ficatei si ardei copti, o mancare traditionala romaneasca din
bucataria dobrogeana foarte gustoasa si usor de preparat, acest preparat culinar
gustos se gateste vara cu legume proaspete iar daca te-ai saturat de saramura
de peste clasica atunci nu rata aceasta saramura deosebita. Alte retete traditionale, retete de gratare si fripturi aici sau retete cu pui aici, pofta buna!
Foarte buna, merita incercata!
RăspundețiȘtergere