Retete
Culinare Parjoale De Porc Traditionale Romanesti Reteta De Casa Moldoveneasca
Un
fel de mancare traditionala romaneasca gatita in special in bucataria
moldoveneasca este urmatoarea reteta de parjoale moldovenesti sau chiftele
moldovenesti. Parjoala moldoveneasca se prepara traditional din carne tocata de porc (parjoale
de porc) sau amestec cu carne de vita, oaie sau pasare, amestecata cu paine,
cartofi, usturoi, patrunjel, marar, cimbru, piper si sare.
Compozitia finala se aseamana cu cea de chiftele, doar forma difera deoarece parjoalele sunt mai mari si au traditional o forma alungita de para. Din compozitia preparata se modeleaza cu palmele cocoloase sau bulgari rotunzi sau alungiti, se trec prin faina, pesmet sau malai si se prajesc in ulei, fripte la gratar sau gatite la cuptor.
Dar parjoale se mai pot face si cu carne de peste (parjoale de peste) sau numai din legume denumite parjoale de post sau parjoale de legume. Ele se mananca asa cum sunt calde sau reci sub forma de gustare sau aperitiv, ca o mancare de pranz alaturi de garnitura aleasa, sau gatite in sos tomat (parjoale cu sos). Cum se fac niste parjoale de casa reusite urmareste reteta mea, din ingredientele urmatoare ies aproximativ 18 pârjoale.
Compozitia finala se aseamana cu cea de chiftele, doar forma difera deoarece parjoalele sunt mai mari si au traditional o forma alungita de para. Din compozitia preparata se modeleaza cu palmele cocoloase sau bulgari rotunzi sau alungiti, se trec prin faina, pesmet sau malai si se prajesc in ulei, fripte la gratar sau gatite la cuptor.
Dar parjoale se mai pot face si cu carne de peste (parjoale de peste) sau numai din legume denumite parjoale de post sau parjoale de legume. Ele se mananca asa cum sunt calde sau reci sub forma de gustare sau aperitiv, ca o mancare de pranz alaturi de garnitura aleasa, sau gatite in sos tomat (parjoale cu sos). Cum se fac niste parjoale de casa reusite urmareste reteta mea, din ingredientele urmatoare ies aproximativ 18 pârjoale.
Ingrediente
parjoale traditionale
-500g
carne de porc (pulpa porc)
-1
ceapa mare
-1
catel usturoi
-1
cartof mediu
-3
oua
-½
legatura marar proaspat
-1
lingurita sare
-1
lingurita piper macinat
-miezul
de la ½ paine veche
-½
ceasca lapte
-6
linguri pesmet
-ulei
pentru prajit (200ml)
Mod
de preparare parjoale cu carne de porc
-carnea
de porc se taie cubulete,
-ceapa
se curata de coaja si se taie in bucati,
-usturoiul
se curata de coaja,
-miezul
de paine se taie bucati si apoi se inmoaie in lapte,
-mararul
se spala si se toaca marunt,
-se
toaca prin masina de tocat carnea impreuna cu ceapa, usturoiul si miezul de
paine stors bine,
-se
pune amestecul intr-un castron si se sparg ouale deasupra, dupa care se rade pe
razatoarea mica cartoful crud si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper
macinat, iar la sfarsit se adauga mararul tocat,
-se
amesteca bine compozitia si se lasa la frigider timp de 30 minute,
-dupa
acest timp se scoate carnea pentru parjoale din frigider si se modeleaza cu
mana umezita in apa parjoale lunguiete si usor plate,
-se
formeaza pentru inceput parjoale cat vor incapea in tigaie la prajit,
-se
incinge ulei int-o tigaie,
-intr-o
farfurie adanca se pune pesmet si apoi se ia cate o parjoala si se trece prin pesmet
pana cand este acoperita complet,
-se
procedeaza asemanator cu restul parjoalelor si apoi se pun in tigaie la prajit,
-se
prajesc parjoalele pe ambele parti pana cand sunt rumenite si apoi se scot pe o
farfurie,
-se
procedeaza asemanator cu restul parjoalelor rmoldovenesti pana cand sunt gata
toate.
Parjoale
moldoveneti, foarte bune si gustoase, crocante la exterior si moi in interior,
un fel de chiftele traditionale in Moldova care se pot manca imediat,
fierbinti sau si dupa ce s-au racit.
Parjoale romanesti, delicioase, cu o aroma imbietoare care se pot manca cu o garnitura de piure de cartofi sau cartofi prajiti si castraveti murati sau gogosari in otet alaturi de un pahar de vin bun rosu.
Alte retete de mancare din bucataria romaneasca, retete de chiftele aici, retete cu porc aici, sau retete de aperitive aici, pofta buna!
Parjoale romanesti, delicioase, cu o aroma imbietoare care se pot manca cu o garnitura de piure de cartofi sau cartofi prajiti si castraveti murati sau gogosari in otet alaturi de un pahar de vin bun rosu.
Alte retete de mancare din bucataria romaneasca, retete de chiftele aici, retete cu porc aici, sau retete de aperitive aici, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu