Retete Culinare Tocana Taraneasca De Porc Cu Cartofi La Ceaun Reteta De Casa Traditionala
Un
fel de mancare taraneasca des preparata in bucataria romaneasca in special la
tara este tocana de porc sau tocana de cartofi (tocanita de porc cu cartofi),
un fel de mancare de cartofi cu carne foarte gustoasa si simplu de gatit acasa
in bucatarie. Cum se face tocana de porc cu cartofi urmareste reteta mea,
urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-6 portii de tocană.
Ingrediente
tocana de porc cu cartofi la ceaun
-1
kg carne de porc
-1,5
kg cartofi
-3
cepe mari
-50
ml ulei
-100
ml vin
-3
catei de usturoi
-400
ml suc de rosii
-1
lingurita pasta de tomate
-½
lingurita boia, cimbru, piper macinat
-1
foaie de dafin
-1
lingurita sare grunjoasa
Mod
de preparare tocana de porc la ceaun
-se
alege o carne de porc in lucru, sa aiba si grasime dar nu exagerat de multa, se
taie carnea de porc in bucati (cuburi) de trei degete si se pune deoparte,
-legumele
se curata si se taie, ceapa se taie solzi iar cartofii se taie in sferturi sau
de marimea bucatilor de carne,
-cea
mai buna tocana de porc sau tocanita de porc se face la ceaun,
-se
incinge putin ulei intr-un ceaun si se pun cartofii la foc tare, se intorc pe
toate partile si se prajesc pana cand isi schimba culoarea, apoi se scot cu o
spumiera intr-un castron,
-se
scoate din ulei daca este prea mult si se adauga ceapa si se caleste pana cand
devine sticloasa,
-se
adauga carnea si se amesteca periodic pana cand aceasta incepe sa se prajeasca,
-se
stropeste cu vin si se adauga usturoiul taiat felii si condimente dupa gust:
sare grunjoasa, piper negru macinat, boia de ardei dulce si iute, cimbru
macinat si foi de dafin,
-se
inabuse bine carnea aproximativ 20 minute pana cand carnea este aproape gata,
apoi se pune sucul de rosii si putin bulion doar de gust si se amesteca bine,
-dupa
inca 10 minute se pun cartofii si se mai
tine mancarea pe foc pana cand se formeaza un sos gros, iar carnea si cartofii
sunt bine gatite,
-tocana
se serveste calda cu paine de casa, gogosari murati, castraveti sau muraturi si
bineinteles un pahar de vin de butuc bun.
Se asaza pe farfurii atat carne cat si cartofi cu mult sos din ceaun, un sos gustos care o sa placa imediat, alaturi se pune dupa preferinta o mamaliga, ardei iuti si diverse muraturi dupa gust. Alte retete de mancare, retete traditionale romanesti, retete cu porc aici, tocane si tocanite aici, sau mancaruri cu carne aici, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu