Retete Culinare Iahnie De Fasole Scazuta De Post Traditionala Reteta De Casa
Iahnie
de fasole fara ciolan, o mancare de fasole scazuta de post gatita taraneste la
ceaun cu multe legume special pentru Ziua de 1 Decembrie si Sf. Andrei, o
fasolica preparata fara carne deoarece este postul Craciunului. Cum se face o iahnie de fasole de post reusita urmareste reteta mea.
Ingrediente
iahnie de fasole
-500g
fasole boabe uscata alba
-4
cepe mari
-3
morcovi tineri
-1
ardei gras rosu
-1
ardei gras galben
-1
felie telina radacina
-1
lingura cu varf pasta de tomate
-3
linguri ulei
-1l
apa
-1
crenguta cimbru uscat
-1
lingurita sare grunjoasa (dupa gust)
-½
lingurita boia de ardei dulce
-½
lingurita cimbru uscat macinat
-¼
lingurita piper negru macinat
-1
foaie de dafin
-½
legatura marar si patrunjel verde
Mod
de preparare mancare de fasole
-boabele
de fasole se spala bine sub jet de apa rece si se pun intr-un ceaun unde se fierb
timp de cinci minute in apa suficienta,
-dupa
ce se opareste bine fasolea se scurge de zeama si se spala iar sub jet de apa rece,
apoi se pune la fiert din nou in ceaun in apa cat s-o acopere,
-se
adauga o lingura de ulei, o ceapa taiata marunt, telina si morcovii taiati cubulete si o
crenguta de cimbru,
-se
fierbe fasolea acoperita cu capac la foc moderat pana cand este bine fiarta, pe
parcursul fierberii cand apa scade se mai adauga alta apa fierbinte ca sa nu
stea fasolea din fiert,
-separat
se face rapid o prajeala de ceapa, o ceapa calita si nu prajita care o sa dea mancarii
un gust placut dulce aromat,
-se
incinge putin ulei intr-o tigaie si se caleste restul de ceapa taiata marunt,
se adauga un praf de sare si se picura treptat cate putina apa pana cand ceapa
este facuta, atunci se adauga bulion si se ameste bine inca un minut pe foc,
-cand
fasolea este fiarta se adauga prajala de ceapa cu bulion, se amesteca bine si
se condimenteaza mancarea de fasole dupa gust cu cimbru, boia, dafin si piper
macinat,
-daca
mai este nevoie se mai picura apa sau se mai adauga pasta de tomate dupa gustul
fiecaruia, mancarea finala trebuie sa fie zemoasa si cu un sos consistent,
-se
mai fierbe timp de cinci minute, la final se potriveste gustul de sare si se
adauga verdeata tocata marunt,
-mancarea
de fasole scazuta se serveste atat calda cat si rece cu paine proaspata, un
ardei iute alaturi si muraturi asortate.
Iahnie de fasole scazuta, un preparat culinar de post foarte gustos gatit in orice bucatarie, un fel de mancare hranitor si consistent care nu poate fi refuzat niciodata. Alte
retete traditionale de mancaruri romanesti, retete de post aici, mancaruri cu
legume aici, retete de muraturi aici, pofta buna!
Super.O practic frecvent.
RăspundețiȘtergere