Retete Culinare Mucenici Moldovenesti Traditionali De Post Reteta De Casa Pentru 9 Martie
O reteta simpla si usoara de mucenici moldovenesti de post pufosi, insiropati si placut aromati, este urmatoarea reteta de mucenici traditionali de casa. Mucenici, macinici, sfintisori sau bradosi, un preparat culinar gatit special in ziua de 9 Martie pentru sarbatoarea Sfintilor 40 Mucenici, niste colaci modelati in forma cifrei opt simbolizand infinitul, insiropati si unsi cu miere de albine si pudrati cu mult miez de nuca care nu au egal in randul preparatelor de patiserie. Cum se fac mucenicii de post urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 28 mucenici de casa.
Ingrediente mucenici moldovenesti traditionali
-750g faina alba
-350ml apa calduta
-50g zahar tos
-50ml ulei de floarea soarelui
-coaja rasa de la ½ lamaie
-1 pliculet zahar vanilat
-1 cub drojdie (50g)
-½ lingurita sare
Ingrediente sirop pentru mucenici
-400ml ap
-100g zahar tos
-coaja rasa de la ½ lamaie
-1 lingurita esenta de vanilie
-1 lingura zeama de lamaie
Ingrediente pentru decorat mucenicii
-200g miez de nuca maruntit
-100g miere de albine
Mod de preparare mucenici moldovenesti de post
Cum se fac mucenicii de post urmareste reteta mea simpla si usoara, reteta video este si pe YouTube aici,
-cum se face aluatul pentru
mucenici, intr-un pahar se pune drojdia faramitata cu o lingurita de zahar tos si o
lingurita de faina,
-se toarna deasupra doua linguri de apa
calduta si se amesteca bine pana cand se dizolva toate ingredientele,
-se acopera paharul cu un capac
si se lasa drojdia sa actioneze timp de cinci minute, pana cand devine spumoasa
si a crescut pana la capac,
-se rastoarna drojdia intr-un
castron, se adauga apa calduta in care am dizolvat sarea, zaharul tos si
zaharul vanilat,
-se amesteca si se adauga uleiul
si coaja rasa de lamaie,
-faina se adauga treptat si se
amesteca bine pana cand se obtine un aluat elastic, potrivit de consistent care nu
se lipeste de maini,
-se acopera castronul cu un
prosop si se lasa aluatul sa creasca intr-un loc calduros pana cand isi
dubleaza volumul,
-intre timp se pregateste siropul
punand apa sa fiarba timp de 15 minute impreuna cu zaharul tos,
-dupa ce siropul a fiert, se ia
de pe foc si se adauga zeama de lamaie, coaja de lamaie si esenta de vanilie,
-cand aluatul de sfintisori a crescut, se unge
masa cu putin ulei si se ia cate putin aluat, cat sa incapa intr-o mana,
-se ruleaza aluatul pe masa pana
cand se obtine un snur lung de 20-22cm, care apoi se indoaie in doua si se ruleaza din nou obtinand un snur impletit,
-se unesc capetele obtinand un
cerc, care apoi se modeleaza sub forma cifrei opt, obtinand astfel un mucenic,
măcinic sau sfințișor,
-se procedeaza asemanator cu
restul mucenicilor, apoi se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se
mai lasa putin sa creasca,
-dupa ce mucenicii au mai crescut
in tava se ung deasupra cu sirop si se coc in cuptorul preincalzit la 200 grade
celsius timp de 20-25 minute pana cand sunt frumos rumeniti
-dupa ce s-au copt se scot din
cuptor si se lasa timp de cinci minute sa se mai raceasca, apoi ii scoatem in
alta tava in care ii vom insiropa,
-se toarna peste fiecare mucenic
sirop caldut din belsug si se lasa timp de zece minute sa traga tot siropul,
-dupa ce s-au insiropat se ung
deasupra cu miere si se presara cu miez de nuca maruntita.
Mucenicii moldovenesti de post se
pot manca chiar atunci cat inca sunt calzi, dar sunt la fel de buni si dupa ce
s-au racit. Mucenici de post, foarte buni, gustosi, dulci si pufosi, insiropati
cu miere si pudrati cu nuca, un adevarat deliciu culinar de care nu te mai saturi
mancand. Daca esti in cautare de covrigi polonezi, sirene, colacei sau cozonacei
nu rata aceasta reteta. Alte retete traditionale, retete de mucenici aici,
retete de patiserie aici, retete de deserturi aici, retete de post aici, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu