Retete Culinare Mucenici Dobrogeni Cu Zeama Reteta Traditionala De Casa Pentru 9 Martie
O reteta culinara traditionala romaneasca pentru
sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sebastia praznuita in fiecare an pe data
de 9 Martie, atunci cand in credinta populara se deschid mormintele si portile
Raiului, este urmatoarea reteta de mucenici traditionali si anume mucenici dobrogeni
cu zeama simbolizand lacul in care au fost aruncati sfintii mucenici.
Pentru data de 9 martie se
prepara in cinstea sfintilor un numar de 40 de colaci in forma cifrei opt numiti
mucenici, măcinici, sfințișori sau brădoși, ei pot fi mucenici cu aluat de
cozonac pentru atunci cand nu se fac in perioada postului sau
mucenici de post.
Va propun urmatoarea reteta de mucenici cu zeama traditionali dobrogeni, care se prepara din 40 mucenici mici, fierti in apa cu zahar, miez de nuci, vanilie si scortisoara, un preparat culinar de casa gustos, parfumat, dulce si aromat, care o sa va placa imediat. Cum se fac mucenicii cu zeama urmareste reteta mea, din urmatoarele ingrediente ies aproximativ 4-5 portii de mucenici, iar timpul de preparare este foarte rapid, doar 15 minute!
Ingrediente mucenici dobrogeni
-200g mucenici mici
-6 linguri cu varf zahar tos (100-150g)
-4 linguri cu varf miez de nuca (100g)
-2 lingurite esenta de vanilie
-1 lingurita esenta de rom
-2 linguri zeama de lamaie
-2 lingurite scortisoara macinata
-1 lingurita coaja de lamaie rasa
-½ lingurita sare
-2l apa
Mod de preparare mucenici dobrogeni cu zeama
-se pune apa la fiert cu jumatate
lingurita de sare,
-miezul de nuca se macina
grosier,
-lamaia se rade de coaja si se
stoarce de zeama,
-cand apa fierbe se pun mucenicii
si se fierb la foc moderat timp de 10 minute,
-dupa ce mucenicii au fiert de
adauga zaharul tos, miezul de nuci macinate, esentele de vanilie si rom, zeama
si coaja de lamaie si se amesteca usor,
-se acopera craticioara pentru doua
ore sau cel mai bine pana cand se raceste zeama,
-cand zeama este calduta se pune scortisoara
macinata si se amesteca usor,
-mucenicii cu zeama se pastreaza
la rece si se servesc reci cum sunt cei mai buni,
-cand mucenicii sunt gata se gusta si se mai potriveste gustul daca mai este nevoie, se mai pot adauga arome, zahar si zeama de lamaie dupa gustul fiecaruia.
-cand mucenicii sunt gata se gusta si se mai potriveste gustul daca mai este nevoie, se mai pot adauga arome, zahar si zeama de lamaie dupa gustul fiecaruia.
Alte retete traditionale romanesti, retete
de mucenici aici, retete coliva de casa traditionala aici, retete de patiserie aici, mancaruri cu paste aici, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu