Retete Culinare Chifle Pufoase Cu Faina Integrala De Grau Reteta De Casa Traditionala Dobrogeana
Chifle integrale, frumos
rumenite, aromate si dolofane, foarte bune, gustoase si mai ales sanatoase, sunt
minunate calde, unse cu unt, gem sau dulceata, sau simple langa orice fel de
mancare. Chiflele integrale sunt mai consistente decat cele din faina alba si
sunt potrivite pentru perioada postului mare in care ne aflam.
Cum se fac chiflele integrale de
casa urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru cinci chifle pufoase, cinci painici delicioase.
Ingrediente chifle integrale
-1/3 cub drojdie mic
-150ml apa calduta
-300g faina integrala (neagra)
-2 linguri ulei vegetal
-½ lingurita sare grunjoasa
-1 lingurita zahar tos
Mod de preparare chifle cu faina integrala
-cum se face aluatul de chifle si de paine, cum se procedeaza pas cu pas,
-drojdia se faramiteaza intr-un pahar, se adauga zaharul si se dizolva totul cu putina apa calduta,
-se acopera paharul cu un capac si se lasa drojdia sa actioneze pana cand compozitia devine spongioasa, plina de bule de aer,
-intr-un castron cu apa calduta se dizolva sarea si se amesteca cu uleiul si drojdia dizolvata,
-se incorporeaza treptat faina pana cand se obtine un aluat elastic, potrivit de tare care se framanta bine cateva minute pana cand nu mai este lipicios,
-se acopera castronul cu un prosop si se lasa la loc calduros sa creasca pana cand aluatul isi dubleaza volumul,
-dupa ce aluatul a crescut, se rastoarna pe masa presarata cu faina, se ruleaza putin si apoi se imparte in cinci bucati egale,
-fiecare bucata de aluat se modeleaza sub forma de bila si se lasa putin pe masa presarata cu faina sa mai creasca,
-dupa ce chiflele au mai crescut, se pun intr-o tava tapetata cu foaie de copt si se cresteaza deasupra fiecare chiflă cu un cutit bine ascutit,
-tava cu chifle se da la cuptor si se coc la 220-250 grade celsius timp de 35-45 minute,
-cand chiflele sunt gata si sunt frumos rumenite se scot din cuptor si se lasa putin sa se raceasca, dupa care se pot manca calde, dar si dupa ce s-au racit
-drojdia se faramiteaza intr-un pahar, se adauga zaharul si se dizolva totul cu putina apa calduta,
-se acopera paharul cu un capac si se lasa drojdia sa actioneze pana cand compozitia devine spongioasa, plina de bule de aer,
-intr-un castron cu apa calduta se dizolva sarea si se amesteca cu uleiul si drojdia dizolvata,
-se incorporeaza treptat faina pana cand se obtine un aluat elastic, potrivit de tare care se framanta bine cateva minute pana cand nu mai este lipicios,
-se acopera castronul cu un prosop si se lasa la loc calduros sa creasca pana cand aluatul isi dubleaza volumul,
-dupa ce aluatul a crescut, se rastoarna pe masa presarata cu faina, se ruleaza putin si apoi se imparte in cinci bucati egale,
-fiecare bucata de aluat se modeleaza sub forma de bila si se lasa putin pe masa presarata cu faina sa mai creasca,
-dupa ce chiflele au mai crescut, se pun intr-o tava tapetata cu foaie de copt si se cresteaza deasupra fiecare chiflă cu un cutit bine ascutit,
-tava cu chifle se da la cuptor si se coc la 220-250 grade celsius timp de 35-45 minute,
-cand chiflele sunt gata si sunt frumos rumenite se scot din cuptor si se lasa putin sa se raceasca, dupa care se pot manca calde, dar si dupa ce s-au racit
Alte retete traditionale, produse de panificatie si patiserie aici, retete de paine aici, retete de post aici, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu