Retete Culinare Placinte De Post La Tigaie Umplute Cu Ceapa Si Soia Reteta De Casa Dobrogeana
Cum se face placinta la tigaie, o
reteta de placinta de post gatita rapid la tigaie cu o umplutura de ceapa si
soia este urmatoarea reteta simpla si usoara. Pentru opt placinte avem nevoie
de urmatoarele ingrediente.
Ingrediente placinte la tigaie
-4 linguri soia granule
-2 cepe normale
-2 linguri ulei
-½ lingurita sare, cimbru, marar,
patrunjel si piper macinat
-400g faina alba 550
-250ml apa
-100g drojdie de casa
-1 lingurita zahar tos
-½ lingurita sare
Mod de preparare placinte la
tigaie de post
-soia granule se pune la hidratat
intr-un castronel cu apa suficienta,
-in primul rand se face un aluat de plăcintă, este un aluat dospit de paine, scovergi sau lipii,
-cum se procedeaza, intr-un castron se pune apa si apoi se dizolva in ea drojdia de casa si zaharul,
-dupa ce drojdia s-a dizolvat se incorporeaza treptat faina si se amesteca bine,
-se framanta aluatul obtinut pana cand devine elastic si consistent, dupa care se presara sarea deasupra si se framanta pana cand sarea s-a incorporat in aluat,
-se pune aluatul in castronul uns cu putin ulei, se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca la loc calduros pana cand isi mareste volumul,
-cat timp aluatul pentru placinte este la dospit se pregateste rapid compozitia de umplutura foarte gustoasa cu soia si ceapa,
-cum se procedeaza, se curata ceapa si se taie marunt, iar soia se scurge bine de apa,
-se incinge putin ulei intr-o tigaie antiaderenta si se caleste mai intai ceapa cu un praf de sare pana devine sticloasa,
-se adauga soia si se condimenteaza dupa gust cu sare, piper macinat, cimbru, marar si patrunjel uscat,
-se picura foarte putina apa daca este nevoie si se amesteca compozitia pe foc timp de trei minute, apoi se opreste focul si se lasa sa se raceasca,
-in primul rand se face un aluat de plăcintă, este un aluat dospit de paine, scovergi sau lipii,
-cum se procedeaza, intr-un castron se pune apa si apoi se dizolva in ea drojdia de casa si zaharul,
-dupa ce drojdia s-a dizolvat se incorporeaza treptat faina si se amesteca bine,
-se framanta aluatul obtinut pana cand devine elastic si consistent, dupa care se presara sarea deasupra si se framanta pana cand sarea s-a incorporat in aluat,
-se pune aluatul in castronul uns cu putin ulei, se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca la loc calduros pana cand isi mareste volumul,
-cat timp aluatul pentru placinte este la dospit se pregateste rapid compozitia de umplutura foarte gustoasa cu soia si ceapa,
-cum se procedeaza, se curata ceapa si se taie marunt, iar soia se scurge bine de apa,
-se incinge putin ulei intr-o tigaie antiaderenta si se caleste mai intai ceapa cu un praf de sare pana devine sticloasa,
-se adauga soia si se condimenteaza dupa gust cu sare, piper macinat, cimbru, marar si patrunjel uscat,
-se picura foarte putina apa daca este nevoie si se amesteca compozitia pe foc timp de trei minute, apoi se opreste focul si se lasa sa se raceasca,
-dupa ce aluatul pentru placinta
a crescut se scoate din castron si se intinde intr-o foaie potrivit de groasa (0,5cm)
care apoi se taie in raze impartindu-se astfel in opt bucati,
-fiecare bucata se modeleaza sub
forma de bila, apoi se intinde cu sucitorul intr-o foaie subtire de forma
rotunda,
-se pune cate o lingura de umplutura in mijloc, se intinde usor pe aproape toata suprafata, apoi se ia cate o margine de aluat si se aduce in mijloc, se continua la fel cu restul aluatului pana cand compozitia este acoperita cu aluatul petrecut,
-se pune cate o lingura de umplutura in mijloc, se intinde usor pe aproape toata suprafata, apoi se ia cate o margine de aluat si se aduce in mijloc, se continua la fel cu restul aluatului pana cand compozitia este acoperita cu aluatul petrecut,
-se intoarce placinta invers cu
inaditura in jos si se intinde cu sucitorul pana cand obtinem o placinta
rotunda potrivit de subtire,
-se incinge o tigaie de teflon si
se unge cu putin ulei, dupa care se coc placintele pe ambele parti pana cand se
umfla putin si se rumenesc frumos,
-dupa ce s-au copt se scot direct
pe un servet, se pun unele peste altele, se impatureste servetul si se lasa
putin sa se abureasca,
-dupa 5-10 minute se pot servi calde, fiind deosebit de gustoase, moi si elastice cu umplutura usor
condimentata si aromata.
Placinte cu ceapa si soia la tigaie sau
lipii umplute, un preparat traditional romanesc de post din timpuri indepartate care
s-a pastrat pana in prezent datorita simplitatii si rapiditatii, dar mai ales
datorita gustului sau foarte bun. Placintele de post la tigaie se mai pot
prepara si cu ceapa verde sau varza murata, iar pentru perioadele cand nu este
post se pot umple cu branza sarata si marar, sau bineinteles carne tocata.
Alte retete traditionale, retete de placinta aici, retete de patiserie aici, retete de post aici, retete drojdie de casa aici, placinta la tigaie cu ceapa si urzici aici, pofta buna!
Alte retete traditionale, retete de placinta aici, retete de patiserie aici, retete de post aici, retete drojdie de casa aici, placinta la tigaie cu ceapa si urzici aici, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu