26.06.2020

Saramura de peste cu rosii uscate reteta

Retete Culinare Saramura De Peste Caras Cu Legume Si Rosii Uscate Reteta De Casa Dobrogeana Traditionala



Saramura de peste cu rosii uscate reteta,

O saramura de peste traditionala romaneasca gatita in special in bucataria dobrogeana este saramura de peste cu rosii uscate, o saramura preparata cel mai des in sezonul rece atunci cand rosiile de gradina romanesti nu se mai gasesc proaspete. Eu o sa gatesc o saramura de caras cu rosii uscate foarte simplu si rapid de preparat, in maxim 30 minute saramura de casa este gata. Cum se face saramura de peste cu rosii uscate urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru doua portii de saramură.
Saramura de peste cu mamaliguta reteta,

Ingrediente saramura de peste cu rosii uscate
-1 pește caras mare 500-700g
-1 ardei gras galben
-1 ardei capia rosu
-1 ardei iute mare
-3 catei de usturoi romanesti
-5 rosii uscate
-750ml apa
-1 lingurita sare grunjoasa
-¼ lingurita cimbru uscat
-¼ lingurita piper negru macinat
-¼ lingurita boia de ardei dulce
-¼ legatura patrunjel verde

Mod de preparare saramura de caras cu rosii uscate
-cum se procedeaza pentru o saramura dobrogeana reusita, o saramura pescareasca care merge gatita si acasa in bucatarie pe grill,
-pestele caras se curata de solzi, intestine si branhii,
Caras reteta,

-se spala bine sub jet de apa rece si se scurge de apa,
Peste reteta,

-se cresteaza cu un cutit bine ascutit de 5-6 ori pe fiecare parte,
-se sareaza atat la interiror cat si la interior cu sare grunjoasa,
-se lasa carasul timp de 15 minute sa prinda gustul de sare timp in care se pregatesc legumele,
-ardeii se spala cu apa rece si se sterg cu un servet,
-usturoiul se curata de coaja si se piseaza,
-se pune apa intr-o tava de cuptor de dimensiunea pestelui,
-in apa se pune dupa gust sare, piper macinat, cimbru uscat, boia dulce si usturoiul pisat,
-se pune tava la foc mic sa fiarba,
-se incinge un gratar sau un grill de bucatarie si se pun la inceput ardeii,
Legume la grill reteta,

-ardeii se intorc pe toate partile pana cand se rumenesc frumos,
-se pun si rosiile uscate pe gratarul incins pentru cateva secunde apoi se scot toate legumele coapte pe o farfurie,
Legume la gratar reteta,

-se pune pestele pe gratarul incins pentru cinci minute pe fiecare parte, sau pana cand este bine facut,
Peste caras la gratar reteta,

Peste caras la grill reteta,

-cat timp pestele este pe gratar se curata legumele de coaja si cotor apoi se taie fasii si se pun in tava cu saramura care incepe sa fiarba usor,
-se pun si rosiile uscate si se amesteca, se potriveste gustul de sare si usturoi tinand cont ca si carasul o sa aiba sare,
-cand pestele caras este gata se ia de pe gratar si se pune in tava de cuptor cu saramura alaturi de legume si rosii uscate,
Saramura reteta,

-se mai completeaza cu apa daca mai este nevoie tinand cont ca zeama trebuie sa fie pana la jumatatea pestelui,
-se dau 2-3 clocote si se intoarce usor pestele si pe cealalta parte, se presara patrunjel verde tocat marunt si se mai dau 2-3 clocote,
Gratar de peste cu legume reteta,

-se potriveste gustul de sare si se opreste focul,
-se serveste saramura de peste calda cu mamaliguta sau paine de casa proaspata si un vin bun alaturi,
-se taie pestele pe jumatate si se asaza pe farfurii cate o bucata de peste, legume si mult sos de saramura,
Saramura pescareasca reteta,

-eu am servit saramura de caras cu mamaliga la gratar si a fost minunata, mamaliga se prepara mai inainte si se lasa sa se raceasca bine, apoi se taie felii si se frige la gratar sau grill cate doua minute pe fiecare parte.
Mamaliga la grill reteta,

Mamaliga la gratar reteta,

Alte retete traditionale romanesti, retete de peste si preparate din peste aici, retete cu caras aici, retete de saramura aici, retete rosii uscate aici, retete mamaliga aici, pofta buna!
Saramura de peste reteta,

Saramura dobrogeana reteta,

Peste cu legume si mamaliga la gratar reteta,

Saramura de caras reteta,

25.06.2020

Peste prajit cu cartofi noi natur reteta

Retete Culinare Peste Caras Prajit Cu Mujdei De Usturoi Si Cartofi Noi Natur Reteta De Casa Traditionala Dobrogeana



Peste prajit cu cartofi noi natur reteta,

Caras prajit cu cartofi noi natur, un preparat delicios, gustos si sanatos cu peste crocant la exterior, dar moale si dulce la interior si o garnitura de cartofi noi natur, felii de lamaie si mujdei de usturoi, stropite din belsug cu un vin rosu bun si natural. Un preparat culinar pe baza de pește foarte potrivit acum in perioada Postului Sfantului Petru si Pavel cand sunt multe dezlegari la peste. Cum se face pestele caras prajit urmareste reteta mea simpla si usoara.
Peste prajit cu mujdei de usturoi si cartofi noi natur reteta,

Peste prajit cu usturoi si cartofi noi natur reteta,

Ingrediente caras prajit cu mujdei de usturoi si cartofi noi natur
-1 caras proaspat de minim 500g
-2 linguri faina
-1 lingurita sare grunjoasa
-10 cartofi noi mici
-3 fire patrunjel verde tocat
-200ml ulei pentru prajit
-1 lamaie taiata felii pentru ornat
-mujdei de usturoi pentru servit

Mod de preparare peste prajit cu mujdei de usturoi si cartofi noi natur
-pestele trebuie sa fie foarte proaspat pentru reusita unui gust deosebit,
-pestele caras se curata de solzi, intestine si bronhii, iar daca are si icre atunci acestea se vor alege si se vor presara cu sare, dupa care se vor pastra intr-o pungulita la congelator,
-pestele se spala foarte bine cu apa rece din belsug, se scurge de apa, se presara cu sare atat in interior cat si la exterior, dupa care se lasa 30 minute la frigider pentru a-si lua gustul de sare,
-intre timp cartofii noi se spala cu apa rece, se razuie de copaja subtire cu un cutit  bine ascutit si se pun intregi intr-o craticioara cu apa si sare la fiert,
-usturoiul se curata, se piseaza si se freaca cu putina sare grunjoasa, apoi cu putin ulei pana devine pasta, se picura putina apa si otet dupa gust,
-se scoate carasul din frigider, se taie in doua parti egale pentru a incapea si a se praji mai bine in tigaie,
Peste reteta,

-se pune ulei intr-o tigaie incapatoare si se lasa sa se incinga bine,
-se iau bucatile de peste si se tavalesc prin faina pe ambele parti, dupa care se prajesc la tigaie pe ambele parti in uleiul incins pana cand pestele devine crocant si frumos rumenit, dupa care se scoate din tigaie pe o farfurie,
Caras prajit reteta,

Peste prajit reteta,

-cartofii dupa ce au fiert se scot din apa si se lasa 5 minute sa se racoreasca, apoi se taie in doua,
-se ia un platou si se asaza bucatile de peste, cartofii noi nature presarati cu patrunjel verde tocat marunt si pasta de usturoi,
Peste caras prajit cu cartofi natur reteta,

-reteta de peste prtajit se serveste calda cu paine de casa proaspata si un vin bun alaturi.
Alte retete culinare traditionale romanesti, retete de peste si preparate din peste aici, retete paine de casa aici, retete mujdei de usturoi aici, retete cu cartofi aici, retete cu caras aici, pofta buna!
Caras prajit cu mujdei de usturoi si cartofi noi natur reteta,

Caras prajit cu cartofi noi natur reteta,

21.06.2020

Rosii uscate reteta

Retete Culinare Rosii Uscate La Soare Sau La Cuptor Reteta De Casa Dobrogeana Pentru Iarna



Rosii uscate reteta,
Rosii deshidratate sau rosii uscate la soare sau la cuptor, un mod simplu de a conserva rosiile in special pentru iarna, dar si pentru a gati diferite mancaruri in care rosiile uscate vor da un plus de aroma si gust, cum ar fi: salate, sosuri, paste, pizza, pate vegetal, supe creme, saramura de peste sau pui, etc. Rosiile uscate sunt sanatoase si delicioase, gustul lor fiind intens aromat si concentrat, iar reteta de rosii uscate de casa este foarte simplu de realizat si mult mai buna decat cea din comert.
Dupa procesul de uscare rosiile se pot pastra ambalate in pungi de hartie la frigider sau in locuri aerisite si racoroase, se pot pune pe ata si pastrate atarnate in balcon sau la strasina casei asa cum se pastreaza ardeiul iute uscat, sau in borcane cu ulei de masline sau ulei de floarea soarelui cu diverse condimente si plante aromatice: cimbru, busuioc, dafin, rozmarin, usturoi, sare si piper. Rosiile uscate se fac in special la sate denumite si raci unde taranii nostrii le usuca impreuna cu alte fructe si legume, dar merg facute si in bucatarie la bloc foarte usor.
Rosii uscate la soare pe ata reteta,

Ingrediente rosii uscate
-rosii prunisoare mari
-sare grunjoasa neiodata

Mod de preparare rosii uscate de casa
Cum se fac rosiile uscate urmareste reteta mea. Pentru reusita retetei se aleg rosii romanesti, sanatoase si bine coapte. Se aleg in special rosii carnoase cum sunt rosiile prunisoare dar foarte bune sunt si rosiile mari cum ar fi inima de bou, etc.

Rosii uscate la soare
-pentru uscarea rosiilor la soare se folosesc mese, tavi, tavite sau orice alt obiect care mege mutat cu usurinta deoarece ziua rosiile se tin la soare, iar noaptea se muta in spatii inchise pentru a fi ferite de umezeala, cum se procedeaza pas cu pas:
-rosiile se curata de codite si se spala cu apa rece,
-se taie fiecare rosie pe jumatate indiferent de marimea ei,
-se asaza rosiile cu taietura in sus pe suprafete curate si se presara peste ele sare suficienta pentru a nu mucegai,
-se tin la soare ziua iar seara se depoziteaza in casa,
-in functie de temperatura de afara dupa 2-3 zile rosiile prind crusta si se pot intoarce periodic pe ambele parti,
-dupa sase zile rosiile sunt uscate si se pot pune in pungi de hartie curate si pastrate la frigider sau in locuri racoroase si fara umezeala, sau legate pe ata in aer liber,
-sau se pot pune la borcan cum o sa arat mai jos.
Rosii uscate pe ata reteta,

Rosii uscate la cuptor
-rosiile bine spalate se taie pe jumatate si se asaza cu taietura in sus in tavi de cuptor tapetate cu hartie de copt,
-se presara putina sare peste fiecare si apoi se coc la cuptor la foc foarte mic, 50-80 grade celsius timp de 4-6 ore, la cuptor ventilat se fac cel mai bine,
-daca rosiile sunt uscate pentru a fi puse la borcan atunci se mai pot condimenta si cu piper macinat, cimbru si busuioc uscat si stropite cu putin ulei de masline,
-cand sunt gata se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca bine, apoi se pot pastra la borcan in ulei, in pungi de hartie sau in aer liber.
Rosii uscate la soare reteta,

Rosii uscate in ulei de masline
-pentru rosii uscate la borcan in ulei de masline sunt necesare urmatoarele ingrediente: rosii uscate, busuioc, cimbru, rozmarin, usturoi, dafin, piper boabe multicolor si ulei de masline extravirgin,
-pentru fiecare borcan de 300-400g se pun cate ½ lingurita din fiecare planta aromatica, doi catei de usturoi potriviti si o foaie de dafin mica,
-cum se procedeaza, pentru inceput se alege procedeul de uscare al rosiilor, la soare sau la cuptor,
-daca rosiile au fost uscate prea tare la soare atunci trebuiesc hidratate putin inainte, se pun in apa care fierbe timp de doua minute apoi se scot si se invelesc intr-un stergar pentru zece minute,
-se presara pe fundul borcanului putin busuioc, rozmarin, cimbru si cateva feliute de usturoi si boabe de piper, apoi se pune un strat de rosii uscate pana la jumatatea borcanului,
Rosii uscate preparare reteta,

Rosii uscate la borcan preparare reteta,

-se pun iar boabe de piper si feliute de usturoi, cimbru, rozmarin si busuioc si se continua cu alt strat de rosii uscate,
-foaia de dafin se introduce lateral pana la fundul borcanului si se presara restul de piper, usturoi si plante aromatice deasupra,
-rosiile se mai pot pune si in picioare intr-un singur rand in functie de marimea borcanului, eu le-am asezat pe un singur rand,
Rosii uscate in ulei de casa reteta,

-se adauga ulei de masline pana sus si se preseaza usor rosiile cu o lingurita pentru a elimina aerul ramas printre roșii,
-se astupa borcanul cu capac si se pasreaza la rece in frigider,
Rosii uscate in ulei de masline reteta,

-rosiile uscate sunt foarte concentrate, doar 2-3 felii de rosii sunt suficiente pentru orice mancare,
-borcanele se pot fierbe cateva minute ca sa tina si in camara cu bunatati pentru iarna si ulterior cand sunt deschise se tin la frigider.
Alte retete traditionale, retete de conserve de casa pentru iarna aici, pofta buna!
Rosii uscate la soare in ulei reteta,

18.06.2020

Salata orientala de post reteta

Retete Culinare Salata Orientala De Post Cu Multe Legume Reteta De Casa Dobrogeana



Salata orientala de post reteta,

O salata de post foarte gustoasa si simplu de preparat este salata orientala de post, o salata de legume sanatoasa si satioasa, un mix de legume energizant, o farfurie vesela frumos colorata care te atrage imediat si te imbina s-o mananci. Cum se face salata orientala de post urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-6 portii de salată, iar timpul de preparare este de 30 minute.
Salata orientala reteta,

Ingrediente salata orientala
-1kg cartofi noi
-1 ceapa mare
-1 ceapa mica
-1 ardei capia rosu
-1 ardei gras galben
-2 morcovi tineri
-2 castraveti cornison
-2 ridichii
-4 fire ceapa verde
-50g masline kalamata fara samburi
-1 ardei iute
-1 lingurita sare grunjoasa
-3 linguri ulei de masline
-2 linguri otet de mere sau suc de lamaie
-1l apa pentru cartofi
-¼ legatura patrunjel verde

Mod de preparare salata orientala de post
-pentru salata se aleg legume proaspete si de preferinta romanesti,
-cartofii se curata de coaja si se spala sub jet de apa rece, apoi se taie in sferturi si se pun la fiert in putina apa doar cat sa-i acopere,
-se adauga o ceapa mica doar pentru gust si putina sare si se fierb timp de 15 minute,
-dupa acest timp se adauga si morcovii curatati de coaja si taiati rondele si se continua fierberea inca 10 minute, morcovii sunt buni usor al dente,
-celelalte legume se curata, ceapa se taie fideluta subtire iar restul rondele, maslinele se lasa intregi sau se taie si ele feliute,
-se scurg legumele fierte de zeama iar supa de legume rezultata se poate opri,
-se adauga ceapa uscata taiata fideluta si ardeii taiati rondele si se amesteca usor, se stropesc cu ulei de masline si sare dupa gust si se lasa putin sa se racoreasca,
-dupa 10 minute se pun si restul legumelor, se stropesc cu otet si se amesteca usor, la final se potriveste gustul de sare si otet,
-se orneaza salata cu verdeata proaspata tocata marunt si se serveste calda sau rece dupa preferinta si gust,
-se serveste simpla fiind o mancare de post delicioasa, sau sub forma de garnitura langa un gratar sau o friptura de carne si peste.
Salata de cartofi cu legume, un deliciu culinar gustos si aspectos care merge gatit in orice anotimp, dar in special primavara fiind o salata de primavara, dar si in timpul postului. Alte retete traditionale, retete de salate aici, mancaruri cu legume aici, retete de post aici, pofta buna!
Salata de legume reteta,

Salata de cartofi cu legume reteta,

17.06.2020

Compot de gutui reteta

Retete Culinare Compot De Gutui Natural Pentru Iarna Reteta De Casa Dobrogeana



Compot de gutui reteta,

Cum se face compotul de gutui, o conserva si un produs culinar de casa pentru iarna natural mult mai bun si mai sanatos decat cel din comert. Cum se face un compot de gutui pentru iarna reusit urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru opt borcane mari, iar timpul de preparare este de 30 minute.
Compot de gutui de casa reteta,

Ingrediente compot de gutui
-4 gutui mari
-16 linguri cu varf zahar
-2l apa
-8 borcane mari de 800ml
Compot de gutui pentru iarna reteta,

Mod de preparare compot de gutui de casa
-pentru compot se aleg niste gutui romanesti coapte si sanatoase,
-gutuile se spala bine sub jet de apa rece, se curata de cotor si se taie cuburi potrivit de mari,
-se pun gutuile taiate la dimensiunea si forma dorita in borcane bine spalate inainte,
-eu am umplut borcanele pana la jumatate cu fructe, dar se pot pune dupa preferinta fiecaruia mai multe sau mai putine, sa nu uitam ca la un compot sunt bune atat fructele cat si siropul, iar siropul de gutui este foarte gustos si delicios avand un parfum aparte,
-se adauga zahar in fiecare borcan, pentru un compot dulce se pun patru linguri de zahar, iar pentru unul mai putin dulce se pun minim doua linguri, bineinteles ca zaharul se poate inlocui cu fructoza,
-se completeaza cu apa si se inchid bine borcanele cu capace,
-se pun borcanele intr-o cratita intinsa cu apa si se fierb la foc mic timp de 20 minute, apoi se scot si se lasa sa se raceasca in voie,
-borcanele cu compot se pastreaza in camara cu bunatati pentru iarna, este un deliciu culinar in special iarna, se servesc oricand se doreste un desert rapid sau ceva dulce si bun,
-vara se poate servi rece de la frigider fiind minunat,
-fructele cat si siropul se mai pot folosi la prepararea de prajituri, tarte, torturi si diverse deserturi cu fructe. Alte retete traditionale, retete de compoturi aici, retete de deserturi si dulciuri aici, pofta buna!
Compot de gutui la borcan reteta,

Compot de gutui natural reteta,

14.06.2020

Cartofi la cuptor cu unt reteta

Retete Culinare Cartofi Noi La Cuptor Cu Unt Marar Si Usturoi Reteta De Casa Traditionala



Cartofi la cuptor cu unt reteta,

Cartofi noi gatiti la cuptor cu unt, o reteta cu cartofi simpla dar foarte gustoasa, o mancare de cartofi de casa care se serveste simpla sau alaturi de fripturi si gratare de carne si peste. Cum se fac cartofii la cuptor cu unt urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4-5 portii, iar timpul de preparare este de maxim 25 minute.

Ingrediente cartofi la cuptor
-6 cartofi noi (1,5kg)
-2 linguri unt
-1 lingurita ulei
-5 catei de usturoi
-1 lingurita sare grunjoasa
-½ lingurita piper negru macinat
-½ lingurita boia de ardei dulce
-¼ legatura marar proaspat
-1l apa pentru cartofi
Cartofi noi la cuptor cu unt reteta,

Mod de preparare cartofi la cuptor cu unt
-cartofii noi se curata de coaja si se spala sub jet de apa rece,
-se taie cartofii in patru sau rondele mai groase, eu i-am taiat rondele in trei,
-se pun cartofii la fiert intr-o craticioara cu putina apa doar cat sa-i acopere,
Cartofi fierti reteta,

-se adauga putina sare si se fierb cartofii timp de zece minute,
-in acest timp se face o crema de usturoi rapida, se curata usturoiul si se zdrobeste si se freaca cu sare la inceput apoi si cu putin ulei pana devine pasta,
-se scot cartofii cu o paleta si se asaza pe un rand intr-o tava de cuptor,
Retete cu cartofi,

-se ung cu crema de usturoi si se condimenteaza dupa gust cu sare, piper macinat si boia dulce,
-se pune pe fiecare cartof cate putin unt si se intinde frumos, cartofii fiind fierbinti untul o sa se topeasca imediat,
-se da tava la cuptor la foc tare (250 grade celsius) timp de zece minute sau pana cand sunt frumos rumeniti,
Retete cu cartofi la cuptor reteta,

-cu doua minute inainte sa fie gata se adauga mararul proaspat tocat marunt,
Cartofi la cuptor cu marar reteta,

-cartofii noi la cuptor cu unt si usturoi se servesc calzi, simpli sau sub forma de garnitura langa o friptura de carne, eu i-am servit cu frigarui si au fost minunati,
Frigarui cu cartofi la cuptor cu unt reteta,

Cartifi noi la cuptor cu unt, foarte buni, gustosi si sanatosi, crocanti la exterior si moi la interior, iar unsi si cu usturoi si presarati cu marar verde au prins un plus de gust si aroma, o reteta cu cartofi care merita incercata. Alte retete traditionale, retete cu cartofi aici, retete garnituri aici, mancaruri cu legume aici, retete de frigarui aici, pofta buna!
Cartofi la cuptor cu unt si marar reteta,

Cartofi la cuptor cu unt si usturoi reteta,

Cartofi la cuptor cu usturoi reteta,