Retete Culinare Saramura De Peste Caras Cu Legume Si Rosii Uscate Reteta De Casa Dobrogeana Traditionala
O saramura de peste traditionala
romaneasca gatita in special in bucataria dobrogeana este saramura de peste cu
rosii uscate, o saramura preparata cel mai des in sezonul rece atunci cand
rosiile de gradina romanesti nu se mai gasesc proaspete. Eu o sa gatesc o saramura de caras cu rosii uscate foarte simplu si rapid de preparat, in maxim 30 minute saramura de casa este gata. Cum
se face saramura de peste cu rosii uscate urmareste reteta mea, urmatoarele
ingrediente sunt pentru doua portii de saramură.
Ingrediente saramura de peste cu
rosii uscate
-1 pește caras mare 500-700g
-1 ardei gras galben
-1 ardei capia rosu
-1 ardei iute mare
-3 catei de usturoi romanesti
-5 rosii uscate
-750ml apa
-1 lingurita sare grunjoasa
-¼ lingurita cimbru uscat
-¼ lingurita piper negru macinat
-¼ lingurita boia de ardei dulce
-¼ legatura patrunjel verde
Mod de preparare saramura de
caras cu rosii uscate
-cum se procedeaza pentru o saramura dobrogeana reusita, o saramura pescareasca care merge gatita si acasa in bucatarie pe grill,
-pestele caras se curata de solzi, intestine si branhii,
-pestele caras se curata de solzi, intestine si branhii,
-se cresteaza cu un cutit bine
ascutit de 5-6 ori pe fiecare parte,
-se sareaza atat la interiror cat si la interior cu sare grunjoasa,
-se lasa carasul timp de 15 minute sa prinda gustul de sare timp in care se pregatesc legumele,
-ardeii se spala cu apa rece si se sterg cu un servet,
-usturoiul se curata de coaja si se piseaza,
-se pune apa intr-o tava de cuptor de dimensiunea pestelui,
-in apa se pune dupa gust sare, piper macinat, cimbru uscat, boia dulce si usturoiul pisat,
-se pune tava la foc mic sa fiarba,
-se incinge un gratar sau un grill de bucatarie si se pun la inceput ardeii,
-se sareaza atat la interiror cat si la interior cu sare grunjoasa,
-se lasa carasul timp de 15 minute sa prinda gustul de sare timp in care se pregatesc legumele,
-ardeii se spala cu apa rece si se sterg cu un servet,
-usturoiul se curata de coaja si se piseaza,
-se pune apa intr-o tava de cuptor de dimensiunea pestelui,
-in apa se pune dupa gust sare, piper macinat, cimbru uscat, boia dulce si usturoiul pisat,
-se pune tava la foc mic sa fiarba,
-se incinge un gratar sau un grill de bucatarie si se pun la inceput ardeii,
-ardeii se intorc pe toate
partile pana cand se rumenesc frumos,
-se pun si rosiile uscate pe
gratarul incins pentru cateva secunde apoi se scot toate legumele coapte pe o farfurie,
-se pune pestele pe gratarul incins
pentru cinci minute pe fiecare parte, sau pana cand este bine facut,
-cat timp pestele este pe gratar
se curata legumele de coaja si cotor apoi se taie fasii si se pun in tava cu saramura care incepe sa fiarba usor,
-se pun si rosiile uscate si se
amesteca, se potriveste gustul de sare si usturoi tinand cont ca si
carasul o sa aiba sare,
-cand pestele caras este gata se
ia de pe gratar si se pune in tava de cuptor cu saramura alaturi de legume si rosii uscate,
-se mai completeaza cu apa daca
mai este nevoie tinand cont ca zeama trebuie sa fie pana la jumatatea pestelui,
-se dau 2-3 clocote si se
intoarce usor pestele si pe cealalta parte, se presara patrunjel verde tocat
marunt si se mai dau 2-3 clocote,
-se potriveste gustul de sare si
se opreste focul,
-se serveste saramura de peste
calda cu mamaliguta sau paine de casa proaspata si un vin bun alaturi,
-se taie pestele pe jumatate si se asaza pe farfurii cate o bucata de peste, legume si mult sos de saramura,
-se taie pestele pe jumatate si se asaza pe farfurii cate o bucata de peste, legume si mult sos de saramura,
-eu am servit saramura de caras
cu mamaliga la gratar si a fost minunata, mamaliga se prepara mai inainte si se
lasa sa se raceasca bine, apoi se taie felii si se frige la gratar sau grill cate doua
minute pe fiecare parte.
Alte retete traditionale
romanesti, retete de peste si preparate din peste aici, retete cu caras aici, retete de saramura aici, retete rosii uscate aici, retete mamaliga aici, pofta buna!
Si saramura imi place foarte mult,mai ales am ales-o pentru combinatia inedita a rosiilor uscate in saramura.
RăspundețiȘtergere