Retete Culinare Iaurt 100% Natural La Masina De Paine Reteta De Casa
O reteta de iaurt de casa natural
este iaurtul preparat la masina de paine, se face simplu si usor si reuseste
100% fara probleme. Iaurtul, un aliment care poate fi facut si acasa, avand multe
denumiri in popor: lapte acru, lapte prins, lapte covasit, lapte inchegat, lapte
fermentat, chisleag, etc. Cum se face iaurtul de casa urmareste reteta mea,
urmatoarele ingrediente sunt pentru 2l de iaurt natural.
Ingrediente iaurt de casa
-1,8l lapte pasteurizat sau
lapte proaspat (vaca, oaie, capra, bivolita)
-200ml iaurt 3,5% grasime sau iaurt
gras grecesc
Mod de preparare iaurt la masina
de paine
-cum se face un iaurt de casa
reusit, eu am folosit o masina de copt paine SilverCrest,
-laptele integral sau laptele crud
trebuie fiert inainte de folosire pentru a distruge germenii si bacteriile,
-daca se foloseste lapte UHT nu
mai este nevoie de fierbere,
-ce este laptele UHT, este un
lapte pasteurizat prin metoda UHT (ultra high temperature) cand laptele este incalzit
pentru 1-2 secunde la 138 grade celsius,
-atat laptele cat si iaurtul
trebuie sa aiba aceeasi temperatura cand se amesteca, trebuie sa fie la temperatura camerei,
-se pune lapte la temperatura
camerei in vasul masinii de paine fara paleti,
-se porneste masina de copt paine
la programul 13 care dureaza in functie de cantitatea de lapte adaugat intre 8-12 ore,
eu am reglat-o la zece ore,
-dupa acest timp se lasa sa se
raceasca bine (4-5 ore) apoi se amesteca si se depoziteaza in vase de sticla si se
pastreaza la rece in frigider,
-iaurtul este cel mai bun dupa 24
ore dupa ce a fost tinut la rece in frigider, este foarte bun si nu se intinde,
-iaurtul se serveste rece fiind
foarte racoros, este mult mai sanatos si mai bun la gust decat iaurtul cumparat
din comert, se poate folosi si la prepararea diverselor sosuri si dressinguri pe
baza de iaurt,
-cu iaurt se pot prepara si diverse deserturi, de exemplu:
-iaurt cu fructe amestecand in
iaurt fructe proaspete sau gem, dulceata ori marmelada de fructe,
-iaurt dulce amestecand in iaurt
miere de albine, ciocolata rasa, nuga, martipan, nuci, etc,
-sos de iaurt amestecand in iaurt
putin zahar, sare, zeama de lamaie, pasta de usturoi si verdeturi tocate
marunt,
-pentru un iaurt mai cremos se
poate adauga optional si dupa gust: doua linguri de lapte praf la fiecare litru
de lapte, sau doua linguri de inulina la fiecare litru de lapte,
-ce este inulina, este o fibra
alimentara sanatoasa cu gust neutru obtinuta din radacina de cicoare, se
gaseste in magazinele cu alimente dietetice sau pe internet,
-masina de paine este foarte utila in prepararea iaurtului in special in anotimpul rece, mentinand o temperatura constanta necesara la fermentarea laptelui,
-dar iaurtul pe timp de vara se poate face si fara masina de paine, se amesteca laptele fiert si racit pana devine caldut cu iaurt de cumparat si se lasa timp de 24 ore acoperit, dupa acest timp se amesteca si se pastreaza la rece.
-masina de paine este foarte utila in prepararea iaurtului in special in anotimpul rece, mentinand o temperatura constanta necesara la fermentarea laptelui,
-dar iaurtul pe timp de vara se poate face si fara masina de paine, se amesteca laptele fiert si racit pana devine caldut cu iaurt de cumparat si se lasa timp de 24 ore acoperit, dupa acest timp se amesteca si se pastreaza la rece.
Alte retete traditionale
romanesti, retete de lacatate si branzeturi aici, retete cu lapte aici, pofta
buna!
Interesant!
RăspundețiȘtergere