Retete Culinare Supa Crema De Fasole Cu Legume De Post Reteta De Casa Traditionala
-500g fasole alba uscata cu bobul mare
-3 cepe
-2 morcovi
-1 ardei gras galben
-1 ardei kapia rosu
-1 felie telina radacina
-2 linguri bulion
-3 linguri ulei
-2 tulpini telina cu frunze
-3 tulpini patrunjel cu frunze
-3 tulpini marar cu funze
-1 lingurita sare grunjoasa
-1 lingurita zahar
-1 lingurita cimbru uscat
-½ lingurita boia de ardei dulce
Supa crema de fasole se poate gati dupa gustul fiecaruia, de culoare rosie sau alba, adica cu rosii si bulion sau fara bulion asemanatoare cu o fasole frecata sau fasole batuta (facaluita), mie imi place supa crema de fasole cu ceapa calita si bulion asa cum am s-o prepar acum si o consider cea mai reusita.
-pentru
acest fel de mancare se alege fasole cu bobul mare,
-fasolea inainte de a fi gatita se pregateste dupa metoda clasica, adica se lasa la inmuiat cu o zi inainte pentru a fierbe mai repede, cum se procedeaza:
-se spala fasolea cu apa rece apoi se fierbe timp de cinci minute, se scurge de zeama si se clateste cu apa curata, apoi se lasa in apa suficienta pana a doua zi, timp in care ea o sa se umfle frumos si o sa se hidrateze,
-fasolea inainte de a fi gatita se pregateste dupa metoda clasica, adica se lasa la inmuiat cu o zi inainte pentru a fierbe mai repede, cum se procedeaza:
-se spala fasolea cu apa rece apoi se fierbe timp de cinci minute, se scurge de zeama si se clateste cu apa curata, apoi se lasa in apa suficienta pana a doua zi, timp in care ea o sa se umfle frumos si o sa se hidrateze,
-a doua zi se scurge de apa si se opareste din nou timp de cinci minute, se scurge si se pune apa curata peste ea,
-se amesteca in fasole energic cu o lingura sau se framanta boabele cu mana, astfel cojile se vor desprinde foarte usor de pe boabe si vor pluti deasupra apei,
-se varsa apa cu tot cu coji si se completeaza cu alta apa curata si se repeta procedeul,
-astfel se curata aproape toate cojile de fasole, iar pentru supa crema este foarte bine, plus ca se scapa cu ocazia asta si de problemele de balonare si gaze intestinale,
-se pune fasolea la fiert intr-o cratita cu apa doar cat s-o acopere si se adauga o lingura de ulei,
-se mai adauga o ceapa curatata de coaja si taiata pe jumatate, ardeii intregi curatati de cotor si seminte, morcovii si telina intregi curatate de coaja,
-se mai pune o lingurita cu cimbru uscat, se acopera cratita cu capac si se fierbe fasolea la foc moderat timp de 30-60 minute, in functie de fasole, dar fiind fara coji o sa fiarba mai repede,
-pe la jumatatea timpului se pun si tijele verzi cu frunze de telina, marar si patrunjel,
-in acest timp se face o prajeala de ceapa mai dietetica, adica se caleste ceapa fara a se praji picurand periodic putina apa pana ce aceasta se inmoaie,
-se incinge putin ulei intr-o tigaie si se pun celelalte doua cepe taiate mic,
-se adauga o lingurita de sare si o lingurita de zahar si se amesteca bine,
-se picura foarte putina apa si se amesteca, cand apa scade si ceapa incepe sa sfaraie se picura din nou putina apa,
-cand ceapa se inmoaie si devine sticloasa se adauga pasta de tomate si se amesteca,
-se picura putina apa, se adauga putina boia dulce iar dupa 2-3 clocote se opreste focul,
-cand fasolea este fiarta se scoate din supa daca este prea multa,
-se adauga ceapa cu bulion si se amesteca, se mai fierbe timp de cinci minute impreuna apoi se opreste focul, iar cu un mixer vertical se mixeaza fasolea pana devine pasta,
-se
adauga din supa de fasole oprita sau apa proaspata daca nu mai avem supa pana se ajunge la consistenta dorita,
consistenta finala trebuie sa fie cremoasa ca o smantana groasa care curge,
-se potriveste gustul de sare si se poate servi atat calda cat si rece cu paine de casa proaspata sau crutoane.
-se potriveste gustul de sare si se poate servi atat calda cat si rece cu paine de casa proaspata sau crutoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu