Retete Culinare Dulceata De Gutui Pentru Iarna Reteta Traditionala De Casa
O dulceata de fructe foarte
aromata si parfumata este dulceata de gutui, o dulceata traditionala de casa naturala
fara E-uri si conservanti preparata din gutui romanesti taiate cubulete. Cum se face dulceata de
gutui urmareste urmatoarea reteta simpla si usoara explicata pas cu pas. Urmatoarele
ingrediente sunt pentru patru borcane de 400ml cu dulceață.
Ingrediente dulceata de gutui
-6 gutui potrivite (1,5kg)
-1kg zahar tos
-1 cana apa (250ml)
-1 pliculet sare de lamaie
-1kg zahar tos
-1 cana apa (250ml)
-1 pliculet sare de lamaie
-doza clasica pentru orice dulceata este 1:1 zahar si fructe curatate de cotor si samburi,
-pentru pregatirea gutuilor
pentru dulceata se va folosi un vas cu apa rece,
-se spala gutuile sub jet de apa rece si se curata de coaja,
-atat gutuile curatate cat si cojile se pun in vasul cu apa rece,
-se ia cate o gutuie si se curata pana la cotor apoi se pun in vasul cu apa rece atat cotoarele cat si pulpa gutuilor,
-se spala gutuile sub jet de apa rece si se curata de coaja,
-atat gutuile curatate cat si cojile se pun in vasul cu apa rece,
-se ia cate o gutuie si se curata pana la cotor apoi se pun in vasul cu apa rece atat cotoarele cat si pulpa gutuilor,
-se procedeaza asemanator cu
toate gutuile, din pulpa gutuilor o sa se faca dulceata de gutui, iar din
cotoare si coji se va face pelteaua de gutui,
-dar la peltea se adauga dupa gust si mere si pere pentru o aroma mai speciala,
-se pune intr-o craticioara zaharul, apoi apa si se amesteca, se aprinde aragazul si se fierbe la foc potrivit aproximativ 15-20 minute pana se formeaza un sirop de zahar legat,
-in acest timp se taie pulpa gutuilor cubulete si se pastreaza bineinteles tot in vasul cu apa pentru a nu se oxida,
-cand s-a format un sirop bine legat se adauga gutuile cubulete si se amesteca,
-se spumeaza daca se doreste si se fierbe dulceata la foc moderat timp de aproximativ 20 minte sau pana la consistenta dorita,
-eu n-am spumat-o si a iesit ok,
-se incearca periodic dulceata scotand cate o lingurita de sirop pe o farfurioara, iar cand aceasta este la consistenta dorita se opreste focul si se pune sarea de lamaie,
-se amesteca bine dulceata de gutui, apoi se pune fierbinte in borcane bine sterilizate inainte si se inchid cu capace,
-se acopera borcanele cu un prosop si se lasa pana a doua zi sa se raceasca in voie.
Urmareste in reteta urmatoare cum se face pelteaua de gutui, un jeleu de gutui super bun, foarte dulce si aromat. Dulceata de gutui se serveste ca desert sau gustare, servita cu apa rece ca pe timpuri, pe felii de paine proaspata sau prajita, paine cu unt alaturi de o ceasca de lapte cald ori ceai, intinsa pe scovergi sau turte, etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu