Retete Culinare Baclava Si Sarailie Reteta Turceasca Traditionala De Casa Simpla Si Usoara
Reteta de baclava si sarailie, o prajitura dulce orientala preparata cu foi de placinta unse cu unt si umplute cu nuci, alune sau migdale, coapte la cuptor si insiropate cu sirop de zahar sau miere, un desert rece de patiserie si cofetarie din bucataria traditionala turceasca care merge gatit si la noi.
Ingrediente baclavale turcesti
-1 pachet foi de placinta subtiri-300g miez de nuca
-150g unt de masa
-50g migdale pentru ornat
Ingrediente sirop de zahar
-500g zahar tos-250ml apa
-1 pliculet zahar vanilat
-zeama de la o lamaie
Mod de preparare baclava si sarailie de casa
Ambele preparate au aceeasi compozitie deosebindu-se doar dupa forma, o baklava are forma de patrat, triunghi, dreptunghi sau romb, iar cea de sarailie este cilindrica ca niste tigarete, cum se procedeaza pentru ambele rețete.Baclava
-foile de placinta congelate se dezgheata in frigider, se scot din congelator cu o zi inainte si se tin in frigider,-se prepara un sirop de zahar, se pune apa si zahar intr-o craticioara si se fierbe 10-15 minute la foc tare pana ce siropul se leaga, se lasa sa se raceasca apoi se adauga vanilia si zeama de lamaie si se amesteca,
-miezul de nuca se faramiteaza si se imparte in doua parti,
-untul se topeste putin pe foc pana devine lichid si se lasa sa se raceasca,
-se pregateste o tava de cuptor care se unge cu unt,
-se desfac foile de plăcintă si se taie la dimensiunea tavii,
-sunt doua moduri de pregatire a baclavalelor, cu un strat de nuci sau cu mai multe straturi, eu am ales varianta cu mai multe straturi,
-se asaza in tava de cuptor pe rand patru foi de placita unse fiecare cu unt topit,
-deasupra se presara un strat de nuca faramitata,
-se continua la fel pana cand s-au pus trei randuri de foi de placinta si doua de nucă,
-se unge bine cu unt topit si ultima foaie de deasupra si cu un cutit subtire si bine ascutit se portioneaza baclavalele la forma dorita,
-se da tava la cuptor pentru 20 minute la 200 grade celsius, sau pana cand se coc si prind o culoare frumoasa de rumenit,
-se scoate tava din cuptor, se toarna deasupra siropul de zahar rece si se lasa sa se raceasca,
-cand este rece se depoziteaza la frigider pentru cateva ore bune, se servesc reci ornate cu migdale faramitate fiind un desert dulce si o prajitura racoroasa si revigoranta,
-baclavalele se mai pot face si sub forma de plic care apoi se taie pe diagonala rezultand doua baclavale,
-daca se alege varianta cu un singur strat de nuci atunci se impart foile pe jumatate, se asaza jumatate din foi in tava de cuptor unse cu unt fiecare, se pun toate nucile iar deasupra se pun restul de foi, se portioneaza si se coc la cuptor iar cand sunt gata se insiropeaza cu sirop rece.
-daca se alege varianta cu un singur strat de nuci atunci se impart foile pe jumatate, se asaza jumatate din foi in tava de cuptor unse cu unt fiecare, se pun toate nucile iar deasupra se pun restul de foi, se portioneaza si se coc la cuptor iar cand sunt gata se insiropeaza cu sirop rece.
Sarailie
-se pregatesc toate ingredientele identic ca la reteta de baclava,-se desfac foile de placinta, se ia o foaie de placinta si se unge cu unt topit cu ajutorul unei pensule,
-peste ea se asaza alta foaie de placinta si se unge cu unt,
-se presara un strat de nuci si se ruleaza foile cat mai strans sub forma de sul,
-se taie sulul in bucati rezultand sarailiile, se asaza in tava de cuptor si se ung cu unt,
-se da tava la cuptor la 200 grade celsius pana cand sunt frumos rumenite,
-cand sunt gata se scoate tava din cuptor si peste ele fierbinti se toarna siropul rece,
-dupa ce s-au racit se pastreaza la frigider cateva ore inainte de a le servi, se servesc ornate cu migdale faramitate si mult sirop.
Alte retete traditionale romanesti, retete prajituri si deserturi aici, retete din bucataria internationala aici, retete de patiserie aici, pofta buna!
Minunată postare
RăspundețiȘtergere