Retete Culinare Cornuri Sau Chifle Sarbesti cu Branza Sarata Cu Aluat Fraged Si Pufos Reteta De Casa Traditionala
Cum se fac cele mai fragede si mai moi cornuri, cornulete si chifle de casa umplute cu branza sarata, un preparat culinar de patiserie gustos, delicios si consistent din bucataria sarbeasca foarte simplu de realizat cu cateva ingrediente.
Ingrediente chifle sarbesti cu branza
-25g drojdie de bere proaspata-550g faina alba
-2 oua de tara mari
-1 lingurita zahar tos
-½ lingurita sare grunjoasa
-100g iaurt de casa
-60ml lapte de vaca
-5 lingurite untura de porc
-60ml ulei de floarea soarelui
-100g branza telemea de vaca
Mod de preparare cornuri sarbesti cu branza
Cum se fac chiflele sau cornurile sarbesti, o reteta simpla si usoara de casa dintr-un aluat dospit foarte fraged preparat cu faina, lapte, drojdie, oua, iaurt si untura, plus o umplutura de branza sarata, la final rezultand un desert sarat imposibil de refuzat. Din ingredientele de mai sus ies 12 cornuri sârbești care raman pufoase si fragede multe zile, cum se procedeaza pas cu pas:
-drojdia se faramiteaza intr-un
pahar, se adauga zahar si se toarna deasupra lapte caldut, se amesteca bine
pana cand se dizolva toate ingredientele,
-se acopera paharul cu un capac si se lasa cinci minute sa actioneze drojdia,
-se pune faina intr-un castron incapator, se adauga la mijloc intr-un cuib drojdia crescuta si apoi pe rand restul ingredientelor: ouale, sarea, iaurtul, uleiul si se amesteca bine pana cand se obtine un aluat potrivit de moale,
-se framanta bine aluatul pana cand este gata, dupa care se ruleaza sub forma unui sul si se taie in sase bucati,
-fiecare bucata de aluat se modeleaza sub forma de bila, dupa care se asaza pe blatul de lucru presarat cu faina,
-intre timp se faramiteaza branza intr-o farfurie cu ajutorul unei furculite, iar untura trebuie sa fie topita la temperatura camerei,
-se presara blatul cu faina si se intinde fiecare bila de aluat sub forma unui cerc de diametrul unei farfurii,
-dupa ce s-au intins toate cele sase foi se unge prima foaie cu untura pe toata suprafata, dupa care se asaza deasupra ce-a de-a 2-a foaie care se unge la fel si se procedeaza asemanator pana cand se suprapun toate foile, avand grija ca foaia de deasupra sa nu fie unsa,
-se presara cu faina tortul de aluat obtinut, dupa care se intinde bine cu vergeua pana cand se subtiaza si se obtine o foaie mare potrivit de groasa,
-foaia obtinuta se taie in raze la fel ca la cornulete, in final se obtin 12 bucati din care se vor modela 12 cornuri cu branza,
-se acopera paharul cu un capac si se lasa cinci minute sa actioneze drojdia,
-se pune faina intr-un castron incapator, se adauga la mijloc intr-un cuib drojdia crescuta si apoi pe rand restul ingredientelor: ouale, sarea, iaurtul, uleiul si se amesteca bine pana cand se obtine un aluat potrivit de moale,
-se framanta bine aluatul pana cand este gata, dupa care se ruleaza sub forma unui sul si se taie in sase bucati,
-fiecare bucata de aluat se modeleaza sub forma de bila, dupa care se asaza pe blatul de lucru presarat cu faina,
-intre timp se faramiteaza branza intr-o farfurie cu ajutorul unei furculite, iar untura trebuie sa fie topita la temperatura camerei,
-se presara blatul cu faina si se intinde fiecare bila de aluat sub forma unui cerc de diametrul unei farfurii,
-dupa ce s-au intins toate cele sase foi se unge prima foaie cu untura pe toata suprafata, dupa care se asaza deasupra ce-a de-a 2-a foaie care se unge la fel si se procedeaza asemanator pana cand se suprapun toate foile, avand grija ca foaia de deasupra sa nu fie unsa,
-se presara cu faina tortul de aluat obtinut, dupa care se intinde bine cu vergeua pana cand se subtiaza si se obtine o foaie mare potrivit de groasa,
-foaia obtinuta se taie in raze la fel ca la cornulete, in final se obtin 12 bucati din care se vor modela 12 cornuri cu branza,
-in exteriorul fiecarei bucati se pune cate o lingurita plina de branza sarata sfaramata, dupa care se ruleaza strans spre interior pana cand se obtine un corn sarbesc cu branza,
-se procedeaza asemanator cu restul aluatului pana cand se vor obtine 12 cornuri sau chifle cu branza,
-se iau 2 tavi dreptunghiulare, se tapeteaza cu hartie de copt si se asaza cate sase cornuri in fiecare tava lasand spatiu intre ele,
-se lasa cornurile la crescut in tava timp de o ora, dupa care se coc in cuptorul preincalzit timp de 20 minute la 250 grade celsius,
-cand sunt gata se scot din cuptor, se acopera cu un stergar si se mai lasa putin sa se raceasa, apoi se pot manca fierbinti, dar si dupa ce s-au racit fiind la fel de bune si gustoase.
Se servesc simple sau alaturi de un pahar cu lapte sau iaurt reprezentand un desert sarat si o gustare rapida, sunt foarte bune, gustoase, aromate si hranitoare, merita incercate macar o data. Alte retete traditionale romanesti, retete de patiserie aici, retete deserturi aici, retete din bucataria internationala aici, retete cu untura aici, retete aperitive aici, poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu