01.05.2022

Bors de casa reteta

Bors De Casa Reteta Cu Tarate De Grau Malai si Husti Retete Traditionale Romanesti


Bors de casa natural reteta cu tarate de grau malai husti cimbru leustean visin retete borș acru huste bautura slabire ciorbe,

Bors acru de casa gata in numai trei zile reteta naturala cu tarate de grau, malai si husti, felii de paine si lamaie, crengute de visin, cimbru si leustean. Bors natural fara E-uri si conservanti, facut in casa foarte simplu, natural si sanatos, cu un gust acru si aromat, limpede si frumos colorat. Bors taranesc ca pe timpuri, asa cum il facea bunica, care da un gust minunat oricarei supe si ciorbe. Borsul este un aliment bazic, bun de consumat in diete si cure de slabire sau atunci cand vrem sa ne reglam digestia si ph-ul, ingredientele sunt pentru 3 serii de bors, 4-5 litri de borș fiecare serie.

Bors de casa natural reteta cu tarate de grau malai husti cimbru leustean visin retete borș acru huste bautura slabire ciorbe,

Ingrediente bors acru de casa

-6 litri apa
-1 caldarusa de iaurt de 1 kg cu husti
-2 cani tărâțe de grau
-1 cana mălai
-2 felii de lămâie
-1 felie de pâine uscata
-1 lingurita cimbru uscat
-3 crengute cimbru uscat
-3 crengute leuștean verde sau uscat
-3 crengute de vișin

Mod de preparare bors de casa

Cum se face borsul de casa urmarete reteta mea simpla si usoara, reteta video este si pe YouTube aici,

-reteta de bors este foarte simpla si usoara iar din ingredientele de mai sus se fac trei randuri de bors acru de casa, cum se procedeaza,
-in primul rand se procura hustile, eu le-am cerut unei batrane din piata care vindea bors,
-odata ce avem hustile nu mai trebuie sa cautam altele deoarece dupa fiecare trei randuri de bors facut in casa se opreste cate o caldarusa de husti,
-deci, dupa cum se intelege hustile sunt tarate acrite ramase dupa fabricarea borsului,
Husti pentru bors reteta si mod de preparare retete huste tarate acrite,

-hustile se tin acoperite cu capac la rece in frigider si tin mult timp, eu le-am tinut cel mai mult timp de 40 zile si au fost ok,
-cum se face borsul, se pune cantitatea de apa si se da in fiert,
-intr-un borcan incapator se pune cantitatea de tarate si malai, se pot pune cantitati egale sau in proportie de 2:1 tarate si malai, eu am pus 2 cani tarate si 1 cana malai,
-se amesteca si se toarna peste ele 1 litru de apa fiarta si se amesteca din nou,
-se lasa 5 minute apoi se pun crengute de cimbru, visin si leustean, 2 felii de lamaie si 1 felie de paine veche,
-se toarna restul de apă fierbinte si se lasa borcanul acoperit pana cand apa devine calduta,
-apoi se adauga hustile si se amesteca bine,
Bors de casa natural reteta cu tarate de grau malai husti cimbru leustean visin retete borș acru huste bautura slabire ciorbe,

Bors de casa natural reteta cu tarate de grau malai husti cimbru leustean visin retete borș acru huste bautura slabire ciorbe,

-se acopera borcanul cu capac, se inveleste cu o patura daca borsul se face in anotimpul rece,
-se amesteca de 2-3 ori pe zi pentru a se acri mai repede, iar dupa 3 zile borsul este acru si se mai lasa o zi sa se limpezeasca fara a se amesteca in el,
Bors de casa natural reteta cu tarate de grau malai husti cimbru leustean visin retete borș acru huste bautura slabire ciorbe,

-se scoate in sticle iar in borcan se adauga iar 5 litri de apa calda si se procedeaza identic, apoi se mai adauga apa inca o data pentru a 3-a serie. Dupa a treia serie se umple caldarusa cu tarate acrite din borcan si se opresc pentru alta serie de bors, restul hustilor se arunca sau se dau persoanelor interesate.
Bors de casa natural reteta cu tarate de grau malai husti cimbru leustean visin retete borș acru huste bautura slabire ciorbe,

Cateva precizari pentru reusita borsului
-hustile nu se adauga in apa fiarta, ele se pun doar in apa calduta, altfel se oparesc si se strica,
-pentru un bors acru si pentru acrirea mai rapida a borsului, se amesteca zilnic de 2-3 ori compozitia borsului, se tine la loc calduros,
-daca borsul este gata si acesta nu se colecteaza in sticle, o sa faca floare, in cazul in care face floare aceasta se aduna de deasupra,
-pentru o aroma deosebita se adauga in bors crengute de visin, cimbru si leustean, feliute de lamaie,
-dupa fabricarea borsului, se opresc din taratele acrite numite huști sau huște, se pastreaza inchise ermetic la frigider pentru alta serie de bors, se opreste atat groseata cat si zeama, daca nu se opreste si zeama atunci taratele acrite vor face mucegai chiar si in frigider,
-la a doua si a treia serie de bors, apa nu se mai pune fierbinte, apa se adauga calda,
Bors de casa natural reteta cu tarate de grau malai husti cimbru leustean visin retete borș acru huste bautura slabire ciorbe,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu