12.07.2019

Cataif reteta

Retete Culinare Prajitura Cataif Cu Frisca Si Nuca Reteta Simpla De Casa Dobrogeana



Cataif reteta,

O prajitura delicioasa foarte usor si rapid de preparat imprumutata din bucataria arabeasca si turceasca este urmatoarea reteta de cataif (kataif) avand mai multe denumiri: khishneh, knafeh, kunafeh, katayif, kadayif, kataifi, etc. 
Eu o sa gatesc cataif varianta cu fidea, deoarece mai exista o varianta cu gris, una cu fidea si gris, sau kunefe o varianta cu branza, etc. 
Cataif cu frisca reteta,

Dar ce este cataiful, este o prajitura preparata din doua straturi de taitei fini copti la cuptor si insiropati cu un sirop de zahar, intre cele doua straturi se pune un strat de nuca maruntita si un strat gros de frisca, deasupra se orneaza dupa gust cu frisca si ciocolata. Cum se face un cataif reusit urmareste reteta mea. 

Ingrediente cataif de casa 
-1 kadayif (400g) 
-200ml smantana lichida pentru frisca 
-300g zahar 
-800ml apa sau lapte 
-200g unt 
-100g miez de nuca 
-1 lamaie 
-1 portocala mica 
-1 ciocolata pentru ornat 
Kadayif reteta,

Mod de preparare cataif turcesc 
-smantana lichida pentru frisca sau smantana naturala speciala pentru frisca se mixeaza cu mixerul pana se obtine o frisca tare care se pastreaza la rece pana la folosire, 
-se rade coaja de pe lamaie si portocala, apoi se taie pe jumatate si li se stoarce zeama, 
-se pune apa cu zaharul la fiert si se da in clocot amestecand continuu pana ce zaharul este complet dizolvat, se adauga coaja rasa de lamaie si portocala si se lasa sa se raceasca foarte putin cand se adauga si sucul fructelor, 
Fidea pentru cataif reteta,

-in acest timp se desface fideaua din ambalaj si se pune intr-o tava de cuptor de aceeasi dimensiune, 
-se topeste untul si se toarna uniform peste fidea apoi se baga tava in cuptor pentru zece minute la 200 grade Celsius, mie asa imi place cu unt dar poti prepara cataif-ul si fara unt, 
-dupa acest timp se scoate tava din cuptor si se toarna deasupra uniform siropul fierbinte si se lasa cataif-ul sa se raceasca bine, 
-cand fideaua insiropata este bine racita, a absorbit tot siropul si s-a umflat frumos se incepe montarea prajiturii, 
-acum sunt doua variante de servire a acestui desert, cel mai simplu este sa se presare deasupra un strat de nuci maruntite si apoi un strat de frisca si ciocolata rasa …sau se taie pe jumatate fideaua rezultand doua blaturi, se pun intre cele doua blaturi un strat de nuci si frisca si deasupra un strat de nuci si se orneaza cu frisca si ciocolata, 
-prajitura se pastreaza la rece si se serveste stropita cu putin sirop, este un desert racoros imposibil sa nu-ti placa, se poate servi si ca un tort destul de aspectuos. 
Alte retete din bucataria internationala aici, sau alte retete de torturi deserturi si prajituri aici, Pofta Buna! 
Reteta Cataif,

Cataif desert reteta,

Cataif turcesc reteta,

Cataif cu frisca si ciocolata reteta,

Cataif preajitura reteta,

Cataif de casa reteta,