24.08.2019

Saramura de pui reteta dobrogeana

Retete Culinare Saramura De Pui Cu Mamaliguta Reteta Friptura Traditionala Dobrogeana De Casa



Saramura de pui retete traditionale romanesti,

O mancare traditionala din bucataria romaneasca este urmatoarea reteta de saramura de pui gatita traditional romaneste ca la mama acasa. Reteta este foarte simpla si usor de preparat, este compusa dintr-un gratar de pui, carne de pui dupa preferinta: pulpe, piept, aripi, ficatei si un gratar de legume: ardei capia, ardei iute, rosii, totul scufundat intr-un sos de saramura clasica preparata din apa, sare, usturoi si condimente: piper, cimbru, boia, dafin. Cum se face o saramura cu carne de pui reusita urmareste reteta mea, urmatoarele ingrediente sunt pentru 4 portii de saramură. 
Saramura de pui cu mamaliguta retete traditionale romanesti,

Ingrediente saramura de pui dobrogeana 
-4 pulpe de pui 
-½ kg ficat de pui 
-4 ardei capia 
-2 rosii bine coapte 
-2 ardei iuti 
-5 catei de usturoi 
-1 l apa 
-1 lingurita sare grunjoasa 
-¼ lingurita boia, cimbru si piper macinat 
-½ lingurita piper boabe 
-1 foaie de dafin 
-2 crengute patrunjel verde pentru servit 
-mamaliguta calda pentru servit 

Mod de preparare saramura cu carne si ficatei de pui 
-cateva detalii inainte de preparare: 
-se face o saramura mai zemoasa deoarece zeama o sa mai scada pe parcurs, carnea o sa mai inghita din zeama, o zeama de saramura reusita se transforma in gelatina cand se raceste la frigider, 
-rosia coapta se pune numai pentru gust si nu pentru culoare, saramura de pui nu trebuie sa fie exagerat de rosie, 
-cum se face saramura de pui: 
-pulpele de pui se spala si se parlesc foarte putin la flacara aragazului, apoi se cresteaza bine pana la os fara a indeparta osul, se presara putina sare si piper peste ele si se lasa deoparte, 
-ficateii se spala si se lasa intregi, 
-in primul rand se pregateste saramura si legumele, 
-se incinge un gratar sau un grill si se pun ardeii si rosiile sa se rumeneasca bine, 
-separat se pune apa sa fiarba intr-o craticioara sau o tava, depinde in ce vrem sa facem saramura
-in apa se pune dupa gust piper boabe si macinat, boia de ardei dulce sau iute, cimbru macinat si foi de dafin, 
-se lasa sa fiarba timp de cinci minute apoi se opreste focul si se acopera vasul cu capac,
-cand legumele sunt facute se iau de pe gratar si se pun bucatile de carne de pui si ficateii de pui, 
-legumele fripte la gratar se curata rapid de coaja, ardeii capia se pun intregi in saramura preparata anterior, rosiile se paseaza cu furculita pana la cotor si se pun in ele in saramura, ardeii iuti se cresteaza pe jumatate si se pun si ei in saramura, 
-usturoiul se curata si se piseaza ca pentru mujdei, se pune si el in zeama saramurii si se amesteca totul usor, se mai potriveste gustul de sare si piper, 
-cand pulpele sunt patrunse si ficatul este facut se pun toate in vasul cu saramura si se introduc bine in zeama, 
-se lasa timp de 5-10 minute si se poate servi imediat cu mamaliguta sau se pastreaza la rece pentru a doua zi cand este si mai buna, 
-se asaza pe farfurii cate o pulpa de pui la gratar, 2-3 ficatei de pui la gratar, 1 ardei capia copt si 4-5 linguri de zeama din saramura, se orneaza cu patrunjel proaspat tocat marunt si se serveste cu mamaliga sau paine proaspata, 
-saramura se mai poate servi si altfel, se scoate toata carnea si ficateii de pui pe un platou iar alaturi intr-un castron adanc se pun ardeii si sosul saramurii, fiecare se serveste cu ce vrea. 
Saramura de pui dobrogeana retete traditionale romanesti,

Ardei copti cu sos de saramura reteta,

Saramura de pui cu ficatei si ardei copti, o mancare traditionala romaneasca din bucataria dobrogeana foarte gustoasa si usor de preparat, acest preparat culinar gustos se gateste vara cu legume proaspete iar daca te-ai saturat de saramura de peste clasica atunci nu rata aceasta saramura deosebita. Alte retete traditionale, retete de gratare si fripturi aici sau retete cu pui aici, pofta buna! 
Saramura de pui cu ficatei retete traditionale romanesti,

Saramura de pui cu ficatei si ardei retete traditionale romanesti,