11.04.2020

Coliva din arpacas cu cocos si stafide reteta

Retete Culinare Coliva Traditionala Din Arpacas Reteta De Casa Traditionala Dobrogeana



Coliva din arpacas cu cocos si stafide reteta,

Cum se face coliva, o reteta de coliva rapida deosebit de gustoasa si aromata, foarte simplu si usor de preparat. Urmareste reteta mea pentru o coliva reusita, o coliva traditionala romaneasca care reuseste sigur, urmatoarele ingrediente sunt pentru un platou cu coliva.
Coliva reteta biserica,

Ingrediente coliva de casa
-200g arpacas scotti
-800ml apa
-200g zahar tos
-200g miez de nuca
-2 lingurite esenta de vanilie
-2 lingurite esenta de rom
-coaja rasa de la o lamaie
-½ lingurita sare grunjoasa
-3 biscuiti populari de post
-3 linguri fulgi de nuca de cocos
-2 linguri stafide

Mod de preparare coliva din arpacas
-cum se procedeaza pas cu pas, cum se face cea mai buna coliva, eu am folosit pentru colivă arpacas risco scotti bob cu bob,
-arpacasul de grau se pune intr-un castron si se spala in noua ape apoi se scurge bine,
-pentru fierbere se alege o craticioara cu fundul mai gros, un ceaun sau tuci, eu am folosit un vas zepter,
-se pune apa la fiert in care am dizolvat cantitatea de sare,
-cand apa fierbe se pune arpacasul spalat in noua ape si se amesteca,
-se acopera vasul cu capac si se fierbe fara a fi amestecat aproximativ jumatate de ora la cel mai mic foc,
-aproape de trecerea celor 30 de minute se verifica constant cantitatea lichidului din vas introducand o lingura de lemn in mijlocul vasului,
-se introduce vertical lingura de lemn in mijlocul vasului in arpacas pana la fundul vasului si se scoate si se observa cantitatea lichidului,
-cand lichidul a scazut si a ramas un sfert din cat era la inceput se adauga zaharul tos si se amesteca usor fara a terciui arpacasul,
-se acopera vasul si se continua fierberea la foc foarte mic inca zece minute,
-dupa cele zece minute se opreste focul si se lasa cratita acoperita cu capac sa se raceasca in voie timp de doua ore,
-dupa acest timp se descopera cratita si se amesteca usor, apoi se lasa sa se raceasca,
-cand arpacasul este caldut se adauga miezul de nuca maruntit grosier si toate aromele, coaja de lamaie rasa, esenta de rom si esenta de vanilie, apoi se lasa sa se raceasca bine la temperatura camerei,
Coliva din arpacas reteta,

-se asaza frumos pe un platou coliva, se adauga deasupra un strat consistent de biscuit maruntiti fin, apoi un strat de nuca de cocos, iar deasupra se orneaza cu stafide,
Coliva de casa reteta,

-coliva se pastreaza la rece si se serveste rece fiind minunata.
In Postul Pastelui se prepara macar o singura data o coliva intr-o sambata pentru Pomenirea Mortilor, eu am facut-o astazi in sambata Invierii lui Lazar. Alte retete traditionale, retete de coliva aici, retete de post aici, retete de Craciun aici, retete de Paste aici.
Coliva traditionala reteta,